Ta paskutinė „Cassini“ nuotrauka, kuria taip džiaugėtės, yra netikra - štai ką mirdamas iš tiesų užfiksavo zondas  (4)

Galbūt jau kur nors internete jau matėte klaidžiojantį šį paveikslėlį. Jo aprašyme neretai sakoma, kad tai yra paskutinė zondo „Cassini“ nuotrauka, padaryta prieš tai, kai jis nėrė Saturno atmosferą ir ten sudegė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paveiksliukas sulaukė dešimčių tūkstančių „like“ paspaudimų ir persidalijimų socialiniuose tinkluose. Bet iš tiesų tai – ne nuotrauka, o kompiuterinės grafikos kūrinys. Daugelį suklaidino tai, kad iliustracija buvo publikuota NASA tinklalapyje, bet atidžiau pažiūrėjus, nuotraukos apraše galima pamatyti tekstą:

„Dailininko interpretacija vaizduoja atgalinį „Cassini“ vaizdą vykdant vieną paskutinių žemėjimų virš Saturno per savo Didįjį Finalą“.

Zondas „Cassini“ buvo bendras NASA, ESA ir Italijos Kosmoso agentūros projektas, paleistas iš Žemės 1997 spalio 15-ąją. Jam pasiekti Saturną truko šešerius metus ir 261 dieną, o zondas kosmose iš viso praleido 20 metų. „Didysis finalas“, kurį ir pavaizdavo menininkas – rizikingas manevras, kai prieš savo misijos pabaigą zondas įsiterpė tarp Saturno ir jo žiedų.

O koks gi buvo tikrasis „Cassini“ paskutinysis persiųstas kadras? Iš tiesų ji atrodo ne taip įspūdingai, bet vis tiek įdomiai (matyti Saturno žiedų fragmentas):

Ši nuotrauka buvo padaryta 2017 rugsėjo 14, dar už 634 000 kilometrų nuo Saturno paviršiaus.

Parengta pagal Gizmodo.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(61)
(6)
(55)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: