Mirties kometa sugrįžta: kai kam tai pasirodys šiurpokas sutapimas  ()

2015 m. spalio 31 dieną pro pat Žemę praskrido keistos išvaizdos kometa. Šis kosminis kūnas, pavadintas 2015 TB145, buvo stebimas iš kelių optinių ir radijo observatorijų, priklausančių NASA „Deep Space Network“ teleskopų tinklui, rašo „Universe Today“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-05 Mirties kometa sugrįžta: kai kam tai pasirodys šiurpokas sutapimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be oficialaus, į žinynus įtraukiamo, tačiau ne itin vaizdingai skambančio pavadinimo šiam kosminiam kūnui – dėl jo aptikimo laiko ir formos, primenančios kaukolę – buvo suteiktas dar vienas vardas: Mirties kometa.

Savaime suprantama, anuokart nebuvo jokios priežasties nerimauti – kometa pro Žemę praskriejo apie 498 000 km atstumu. Tačiau jos pastebėjimo laikas ir išvaizda gali nuteikti ganėtinai šiurpiai. Dar vienas įdomus sutapimas – Mirties kometa pro pat Žemę pralėks ir šiemet, šį kartą praėjus porai savaičių po Helovino.

Kosminė uoliena 2015 TB145 pirmąkart pastebėta 2015 m. spalio 10 dieną, ją atrado Žemei artimų objektų stebėjimo programai NEOO priklausantis Pan-STARRS-1 teleskopas. Tais metais 400 m skersmens asteroidas praskrido arčiausiai mūsų planetos nuo 1999 metų.

Tuokart NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos Žemei artimų objektų tyrimų centro vadovas Paulas Chodasas sakė: „2015 TB145 trajektorija yra aiškiai žinoma. Artimiausio priartėjimo taške ji bus ne arčiau nei 300 tūkst. mylių atstumu nuo mūsų, arba 1,3 karto toliau už Mėnulį. Nors kosminiu mastu tai yra santykinai arti, tikimasi, kad kometa bus ganėtinai blyški, todėl naktinio dangaus stebėtojams, norintiems ją pamatyti, reikės mažų mažiausiai nedidelio teleskopo“.

Anuokart 2015 TB145 buvo pavadinta „negyva kometa“. Tai reiškia, kad ji per daugybę praskridimų netoli Saulės iššvaistė visus lakiuosius savo elementus (vandens ledą, anglies dvideginį, amoniaką, metaną ir kt. dujas) ir nebeturi uodegos. Žinant tokį oficialų kometos klasifikavimą ir iš Arecibo observatorijos gavus radarines jos nuotraukas buvo lyg ir savaime suprantama pakrikštyti naująjį kosminį radinį šiurpoku vardu.

2015 m. Planetų mokslo instituto mokslininkas Vishnu Reddy aiškino: „nustatėme, kad objektas atspindi apie 6 proc. jį iš Saulės pasiekiančios šviesos. Tai yra panašu į šviežią asfaltą. Ir nors Žemėje mes manome, kad tai yra ganėtinai tamsi spalva, iš tiesų šis kūnas yra šviesesnis už tipines kometas, atspindinčias nuo 3 iki 5 procentų šviesos. Tai yra ženklas, kad šis objektas yra kilęs iš kometos, tačiau yra be uodegos, todėl daroma išvada, kad tai yra „negyva kometa“.

2018 metais kometa 2015 TB145 jokios grėsmės Žemei ir vėl nekels – arčiausiai Žemės ji praskries lapkričio 11 dieną, atstumas iki mūsų planetos bus 38,6 mln. kilometrų. Tai yra maždaug 10 kartų daugiau nei atstumas tarp Žemės ir Mėnulio arba ketvirtis atstumo tarp Žemės ir Saulės.

Taip pat verta pažymėti, kad būtent tokią kometos orbitą dar 2015 metais prognozavo ir NASA NEOO programa. Dar kartą arti Žemės ji praskris 2088 metais, tuomet atstumas iki mūsų planetos bus 8 mln. kilometrų.

Taigi, apokalipsės entuziastai, nurimkite: nors kometos išvaizda ir šiurpi, bijoti tikrai nėra priežasties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()