Kas tai yra juokingai skambančios „Walkie-Talkie“ radijo stotelės ir kodėl jų negalima vadinti tiesiog „racijomis“? Dabar jos kainuoja juokingai pigiai, jas naudoja ir nuotykių ieškotojai, ir vaikai, bet tikroji jų istorija susijusi su kariuomene  ()

Mobilios radijo stotelės yra naudojamos ir karyboje, ir policijoje, ir pramonėje, ir kitose srityse. Jas pamėgo ir nuotykių ieškotojai, vaikai, medžiotojai. Mėgėjiškos radijo stotelės yra pakankamai pigios ir prieinamos daugeliui, bet kodėl jos taip juokingai vadinamos „Walkie-Talkie“? Ir kodėl Lietuvoje jos racijomis vadinamos neteisingai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nešiojama radijo stotelė - tai į mobilų telefoną panašus prietaisas, galintis priimti ir siųsti signalus. Tai yra komunikacijos įranga, leidžianti kalbėtis su tą patį dažnį naudojančiais kitais radijo stotelių turėtojais.

Iš tiesų niekas net nežino, kas išrado nešiojamą radijo stotelę, nes, tikriausiai, šią mintį vienu metu plėtojo net keli išradėjai. Kaip mobilios radijo stotelės išradėjas pristatomas kanadietis išradėjas  Donaldas Hingsas, kitas radijo specialistas iš Kanados Alfredas Grossas, ir net inžinierių komanda „Motorola“ kompanijos pirmtakėje. Kita vertus, šis klausimas net nėra toks svarbus - prie „Walkie-Talkie“ kūrimo savaip prisidėjo visa eilė mokslininkų ir inžinierių.

„Walkie-Talkie“ (nuo „Walk“ – „eiti“, ir „Talk“ – kalbėti“)  - taip juokingai angliškai vadinamas šis įrenginys. Tai yra kaip ir oficialus mobilios radijo stotelės pavadinimas, nors ir skamba kaip vaikiška kalba. Nešiojamos radijo stotelės imtos naudoti Antrojo pasaulinio karo metu, tačiau tuomet jos tikrai neatrodė taip, kaip atrodo šiandien.

Amerikiečiai nuo 1940 metų ėmė naudoti „Motorola SCR-300“ mobilią radijo stotį. Ji buvo visiškai mobili - jai nereikėjo laidų. Tačiau labai patogia jos nepavadintume dėl to, kad visas įrenginys buvo sutalpinamas sunkioje kuprinėje, kurią nešiojęs karys dar turėjo ir kariauti. Būtent tuomet matant vaikščiojantį karį, į kurio nugarą atsisukę karininkai pasikalbėdavo su kitais daliniais ir vadavietėmis, ir buvo sukurtas „Walkie-Talkie“ pavadinimas.

Įdomu tai, kad kai atsirado šiuolaikiniams artimesni rankoje telpantys įrenginiai, jie tarsi neteko „Walkie-Talkie“ pravardės - juos imta vadinti „Handie-Talkie“ (nuo „Hand“ – ranka“ ir „Talk“ – kalbėti“). Visgi, „Walkie-Talkie“ pavadinimas buvo toks šmaikštus ir įsimenamas, kad būtent jis ir prigijo.

O Lietuvoje šie įrenginiai dažnai vadinami  „racijomis“. Pagal daugelį apibrėžimų racija lietuvių kalboje reiškia protingą pagrindą. Pavyzdžiui, „tavo mintis turi racijos“. Kodėl tuomet mobilios radijo stotelės taip imtos vadinti? Na, vienas žodis yra geriau nei trys. Tačiau, kaip būna dažnai, ši svetimybė atkeliavo iš rusų kalbos. Radijo stotelė rusų kalboje vadinama „радиостанция“ („radiostacija“). Trumpinant tiesiog išmetama vidurinė sudėtinio žodžio dalis ir gauname „raciją“ - mintis šitaip vadinti radijo stotelę visiškai neturi racijos.

O radijo stotelės su laiku taip supaprastėjo ir atpigo, kad dabar jas naudoja mėgėjai. Šiuolaikinės mėgėjiškos radijo stotelės įsimena visą eilę skirtingų dažnių, turi platų diapazoną ir pakankamai neblogą nuotolį. Ir kainuoja tiesiog juokingai mažai.

Pavyzdžiui, viena geriausių iš labai pigių radijo stotelių yra „Baofeng BF - T3“. Iš karto darbui paruoštas kompletas - pora „Baofeng BF - T3“ stotelių su 41% nuolaida kainuoja vos €13, o pagal galimybes tinka ir nuotykių ieškotojams, ir grybautojams ir visiems kitiems gamtos mėgėjams. 

„Baofeng BF - T3“ naudoja keturias AAA standarto baterijas, o be jų sveria vos 80 gramų.  Dažnių diapazonas taip pat yra pakankamai platus - 462 - 467MHz, atmintyje išlieka 8 dažniai. „Baofeng BF - T3“ turi integruotą anteną, kuri leidžia susikalbėti 1-3 km atstumu, priklausomai nuo kliūčių. Šalia to dar pridėkite LCD ekraną, LED prožektorių, keičiamus perspėjimo apie susisiekimą signalus ir gausite pakankamai patrauklų daiktą.

Bet tai net ne pats pigiausias komplektas. Štai bendravimui su vaikais yra dar pigesnis pasiūlymas: „FLOUREON 8 Channel Twin Walkie Talkies“ radijo stotelė - du vienetai parduodami su 36% nuolaida vos už €11.31

 

8 kanalai, 3 kilometrų veikimo atstumas (teoriškai gali veikti iki 5 km, bet tik atviroje vietoje), LED ekranas, patogus valdymas mygtukais. Galima naudoti net ir mieste, pavyzdžiui, su šeima lankantis dideliame prekybos centre galima pasklisti į šalis po skirtingas parduotuves ir nuolatos palaikyti ryšį. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(7)
(6)

Komentarai ()