Praėjo 32 metai, o pėdsakai vis dar matomi - kai kurie grybai vis dar stipriai užteršti ceziu-137  ()

Praėjo 32 metai po Černobylio katastrofos, o Vokietijos radiacinės saugos tarnyba vis dar perspėja gyventojus, kad kai kurie miško grybai tebėra smarkiai užteršti ceziu-137. Tai ypač liečia kai kuriuos Bavarijos regionus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miško grybai tebėra radioaktyvūs

Tai patvirtina naujausių matavimų duomenys, apibendrinti dviejuose oficialiuose pranešimuose. Ekspertai nustatė, kad kai kuriuose Bavarijos regionuose miško grybai tebėra radioaktyvūs.

„Ištirtose rusvosiose bei oranžinėse guotėse ir raukšlėtuose dyglučiuose nustatyta net iki 1000 bekerelių (bq) ceziu-137 viename šviežios masės kilograme. Kai kuriems miško grybams net po 32 metų nuo Černobylio katastrofos neįmanoma atšaukti draudimo rinkti ir vartoti. Mūsų atlikti tyrimai parodė, kad grybų radioaktyvus užterštumas vis dar tebėra labai stiprus“, – pareiškė Vokietijos radiacijos saugos tarnybos prezidentė Inge Paulini. Per trisdešimt metų nuo Černobylio katastrofos radioaktyvusis ceziu-137 suiro tik iki 50 proc.

Kai kurios Bavarijos sritys nukentėjo smarkiai

„Iki šiol Vokietijos teritorijoje didžiausias miško grybų užterštumas ceziu-137 nustatytas Bavarijos miške, Dunojaus pelkynuose į pietvakarius nuo Ingolštadto ir Viduriniųjų miškų regione“, – praneša saugos tarnyba. Priežastis, kodėl būtent ten tebėra toks didelis radioaktyvus užterštumas Černobylio ceziu, anot mokslininkų, yra ypatinga žemės sudėtis. Miško žemės iš esmės skiriasi nuo žemės ūkyje naudojamo dirvožemio. Ceziu-137 kiekiai žemės ūkio produktuose šiuo metu siekia tik kelis bekerelius kilograme ir mažiau. Vokietijoje per metus vienas žmogus suvartoja apie 100 bekerelių radioaktyvaus cezio kartu su žemės ūkio produktais.

Šaltinis: Stern.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()