Čan Čano miesto griuvėsiuose aptiktas baugus koridorius su 800 metų senumo sargybiniais (Video)  ()

Giliai, milžiniškoje senovinėje citadelėje archeologai atrado koridorių, kuriame – 19 paslaptingų, juodų, medinių statulų. Kai kurios iš jų turi ir iš molio pagamintas kaukes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis baugus koridorius buvo atrastas Čimu kultūros sostinėje – Čan Čano miesto griuvėsiuose. Archeologai teigia, kad statulos yra 800 metų senumo ir senovinėje Peru kultūroje galėjo simbolizuoti sargybinius.

„Čan Čano citadelės koridoriuje buvo rasta 19 medinių stabų su molinėmis kaukėmis“, – per spaudos konferenciją pranešė Peru kultūros ministrė Patricia Balbuena.

Kiekviena statula yra apie 70 cm. aukščio ir reprezentuoja skirtingą į žmogų panašų pavidalą. Statulų kaukės pagamintos iš rusvai gelsvo molio, o rankose kiekviena turi skeptrą, taip pat apvalų objektą, kuris gali simbolizuoti skydą.

Manoma, kad 33 metrų koridorius, kurio nišose yra išdėliotos šios skulptūros, vedė į ceremonijoms skirtą kiemelį.

„Mes manome, kad skulptūros simbolizuoja sargybinius. Jos gali būti iš 1100-1300 m., tad jei taip, jos būtų seniausios Čan Čane rastos skulptūros“, – sakė archeologas Gayoso Rullieras.

Išorinės koridoriaus sienos taip pat buvo dekoruotos nepaprastomis molio reljefo freskomis. Jose galima pastebėti nemažai bangų motyvų, o taip pat peizažų, kuriuose pavaizduoti žvejų tinklai, spiralės.

Freskoje taip pat matyti prieškolumbinėms Amerikos kultūroms svarbaus „mėnulio gyvūno“ motyvų.

Čan Čanas kažkada buvo didžiausias prieškolumbinės Amerikos miestas – o taip pat didžiausias iš plaušamolio pastatytas miestas pasaulyje. Čia stovėjo daugiau nei 10 tūkst. taip pastatytų pastatų. Miestas gyvavo nuo 900 iki 1470 m., o vėliau tapo Inkų imperijos dalimi. Po to miestas smuko, o galiausiai virto griuvėsiais.

1986 m. Čan Čanas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Dabartiniai kasinėjimai ir atstatymo darbai prasidėjo 2017 m. birželį ir manoma, kad tęsis iki 2020 m. gegužės.

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()