Tai bus tikras iššūkis Visatos struktūros modeliams - surastas dar neregėtas superspiečius, kurio šviesa iki mūsų keliauja 12,7 milijardo metų  (16)

Vos prieš savaitę rašiau apie tolimoje Visatoje aptiktą besiformuojantį galaktikų superspiečių, o dabar pranešta apie kitą rekordininką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aptiktas galaktikų protospiečius, kurio šviesa iki mūsų keliauja 12,7 milijardo metų; kitaip tariant, matome jį tokį, koks jis buvo Visatai esant vos milijardo metų amžiaus.

Spiečius aptiktas ieškant tolimų Laimano-alfa spektrinę liniją spinduliuojančių šaltinių. Ši spektrinė linija atsiranda įkaitintų dujų telkiniuose, taigi žymi spartų žvaigždžių formavimąsi. Jau anksčiau buvo žinomos kelios protospiečių sudarančios galaktikos, bet dabar nustatyta, kad jame galaktikų yra bent 41, o vidutinis galaktikų tankis daugiau nei 6 kartus viršija tuometinės Visatos vidurkį.

Kol kas stebimas protospiečius nėra iki galo susiformavęs - galaktikos tik krenta į jį, jo centre nėra karštų tarpgalaktinių dujų debesies. Laikui bėgant, jis turėtų pavirsti į 3,6 kvadrilijonų Saulės masių spiečių - panaši yra didžiausių šiandieninių galaktikų spiečių masė. Paaiškinti tokį greitą tokio masyvaus darinio susiformavimą bus iššūkis Visatos struktūros formavimosi modeliams.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(45)
(1)
(44)

Komentarai (16)