„SpaceX“ sausį išbandys naują daugkartinio naudojimo erdvėlaivį: jei viskas pavyks, JAV prasidės nauja kosmonautikos era (Video)  ()

JAV kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ kitų metų sausio 7-ąją planuoja be įgulos paleisti į kosmosą naująjį daugkartinio naudojimo erdvėlaivį „Crew Dragon“, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS) turintį susijungti erdvėlaivį iš NASA kosmodromo, esančio Floridos Kanaveralo kyšulyje, į orbitą iškels raketa „Falcon 9“, taip pat sukonstruota „SpaceX“. Paleidimas numatytas 23 val. 57 min. vietos (sausio 8-ąją, 6 val. 57 min. Lietuvos) laiku.

Pirmąjį pilotuojamą „Crew Dragon“ skrydį dalyvaujant astronautams veteranams Robertui Behnkenui ir Douglasui Hurley planuojama įvykdyti kitų metų birželį, kai erdvėlaivis dvi savaites skries kosmose. 

Prieš tai aparatas bus dar dukart paleistas be įgulos – per šiuos skrydžius bus išbandyta avarinio nusileidimo kapsulė.

Komerciniai pilotuojami skrydžiai naujuoju erdvėlaiviu leis NASA pirmąkart po programos „Space Shuttle“ nutraukimo 2011 metais nebebūti priklausomai nuo Rusijos erdvėlaivių „Sojuz“, kurie šiuo metu yra vienintelis būdas JAV, Europos šalims, Kanadai ir Japonijai pasiųsti į TKS astronautus, pažymi Vakarų analitikai.

Korporacija „Boeing“ šiuo metu drauge su NASA kuria naująjį pilotuojamą erdvėlaivį „Starliner“. Jo bandomąjį skrydį planuojama įvykdyti kitų metų pavasarį, o už pusmečio – iškelti šį kosmoso laivą į orbitą su įgula.

„SpaceX“ vysto savo erdvėlaivį pagal su NASA pasirašytą 2,6 mlrd. JAV dolerių (2,3 mlrd. eurų) vertės sutartį. Bendrovė taip pat susitarė su amerikiečių kosmoso agentūra dėl 20 šio kosminio laisvo skrydžių krovinių gabenimo tikslais.

„Boeing“ savo ruožtu pasirašė su NASA sutartį, kurios vertė yra 4,2 mlrd. dolerių (3,7 mlrd. eurų). Skirtingai nei ant vandenyno paviršiaus nusileidžiantis „Crew Dragon“, „Starliner“ turės nusileisti ant sausumos JAV vakarinėje dalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()