Mirties faktas nustatomas sustojus širdžiai, bet ar ir tuomet smegenys tebedirba?  ()

Kas įvyksta mums numirus? Ar išties mirdami mes pamatome tunelį arba galime girdėti ir matyti kas vyksta aplink mus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, mes suprantame, kad mirėme, nes sustojus širdžiai mūsų smegenys ir toliau dirba, pranešdami, kas dedasi aplinkui mus. Tai parodė naujausias tyrimas. Geriausi medicinos ekspertai ilgą laiką nesutardavo dėl to, kas nutinka žmogui po mirties. Atgaivintų žmonių liudijimai, kad matė šviesas, sukeldavo daug diskusijų.

Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad net ir širdžiai nustojus plakti, o kūnui nebejudant mūsų smegenys nesiliauna dirbti. Tai reiškia, kad jūs iš esmės tampate „įkalinti“ savo negyvame kūne, nes jūsų smegenys kurį laiką, kad ir trumpai, tebedirba, rašo portalas „The Sun“.

Tyrimai parodė, kad po širdies sustojimo atgaivinti žmonės žinodavo, kas vyko aplink tuo metu, kai jie buvo mirę. Dar įdomiau – yra įrodymų, kurie leidžia manyti, kad mirę gali girdėti, kaip gydytojai praneša apie jų mirtį.

Daktaras Samas Parnia ilgą laiką tyrinėjo žmonių sąmonę jiems numirus ir širdies sustojimo atvejus Europoje ir JAV. Jo teigimu, pirmoje mirties fazė žmonės gali vis dar turėti sąmonę. Tyrėjas teigė, kad žmonės, kurie patyrė širdies sustojimą, atgaivinti galėdavo tiksliai papasakoti, kas vyko aplink juos, kol jų širdis neplakė. „Jie gali papasakoti, kad stebėjo dirbančius gydytojus ir seseles, jie tiksliai atpasakodavo pokalbius ir tai, kas vykdavo aplink – tai, kas neturėtų būti jiems žinoma“, – kalbėjo S.Parnia.

Tyrėjas patikslino, kad oficialiai žmogus paskelbiamas mirusiu nuo to momento, kai sustoja jo širdis. „Techniškai kalbant, taip nustatomas mirties laikas“, – sakė S.Parnia.

Jo atlikto tyrimo metu buvo stebima, kas nutinka smegenims, kai žmogus patiria širdies sustojimą – ar sąmonė lieka ir kaip ilgai, kad būtų galima pagerinti atgaivinimą ir apsaugoti nuo smegenų pakenkimų, atstatant širdies plakimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()