Kol kas nė vienai šaliai nepavyko sėkmingai padaryti to, ką dabar daro Kinija: jei viskas baigsis sėkmingai, bus istorinė misija  ()

Prieš penkerius metus sėkmingai Mėnulyje nutūpdžiusi mėnuleigį Yutu, Kinija nelėtina apsukų ir rengia tolesnes misijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp jų yra antras mėnuleigis Chang'e 5, kuris netgi turėtų pargabenti į Žemę Mėnulio grunto mėginių. Tai būtų pirmas toks įvykis nuo 1976 metų ir Apollo misijų pabaigos.

O tuo tarpu šeštadienį į kelionę išskrido Chang'e 4 – zondas, nusileisiantis tolimojoje Mėnulio pusėje, šalia pietų ašigalio esančiame Von Karmanno krateryje.

Nors skrydis iki Mėnulio trunka neilgai, nusileidimas suplanuotas maždaug mėnesio pabaigoje. Iki tol bus tikslinama nusileidimo vieta, mat regionas, kuriame planuojama nusileisti, yra labai nelygus. Kol kas nė vienai šaliai nepavyko sėkmingai nutūpdyti zondo tolimojoje Mėnulio pusėje. Taigi Kinija šioje srityje gali būti pirmoji, taip dar labiau įtvirtindama savo, kaip kosminės valstybės, vaidmenį greta JAV, Europos sąjungos, Rusijos ir kitų šalių.

Chang'e 4 neša dešimt eksperimentų – šešis kiniškus ir keturis kitų šalių įrenginius. Vieni iš jų skirti Mėnuliui tyrinėti, kiti – radijo astronomijai, kuriai tolimoji Mėnulio pusė, apsaugota nuo radijo triukšmo Žemėje, turėtų būti puiki vieta. Taip pat bus ir biologinių eksperimentų – tyrinėjama, ar Mėnulio sąlygomis įmanoma užauginti bulves.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(40)
(3)
(37)

Komentarai ()