Ruoškitės: artėja sugrįžimas į Mėnulį  ()

Apie žmonių grįžimą į Mėnulį kalbama nuolatos, bet realaus progreso iki šiol nebuvo daug. Gali būti, kad jau šiemet tai pasikeis, nes NASA imasi ir šiokių tokių darbų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai lapkritį NASA paskelbė, kad ieško kompanijų, galinčių vykdyti skrydžius į Mėnulį, o praeitą savaitę pranešė, kad pirmo skrydžio užsakymo detales paskelbs maždaug kovo viduryje. Pirmųjų skrydžių galima tikėtis netgi šiemet. Aišku, tai nebus žmonių skrydžiai, o tik robotinių misijų gabenimas, bet ši NASA iniciatyva padės formuotis komercinių Mėnulio skrydžių sektoriui, kuris vėliau galės aptarnauti žmonių bazes palydove ar orbitoje aplink jį.

Tarp numatomų misijų yra ir mokslinių tyrimų prietaisai, ir resursų žvalgymo projektai, kurie leis ištirti, kuriose Mėnulio vietose patogiausia išgauti vandenį ir kitas naudingas medžiagas. Būtent vanduo yra pagrindinis resursas, reikalingas Mėnulio kolonizavimui, nes atgabenti jį iš Žemės būtų labai sudėtinga.

Tolesni NASA planai taip pat pristatyti praeitą savaitę. Jie apima orbitinę stotį Mėnulio prieigose maždaug 2024 metais, žmonių skrydį į šią stotį 2026-aisiais ir galiausiai žmonių nusileidimą Mėnulyje 2028-aisiais. Šįkart žmonės ten keliaus ne keleto valandų misijoms, kurių metu įsmeigs vėliavą, paims mėginių ir nebegrįš pusšimtį metų, bet ilgalaikiam darbui ir kolonizavimui.

Pirmųjų nuolat gyvenamų kolonijų dar gali tekti laukti ilgai, bet po dešimtmečio Mėnulis gali tapti panašia vieta į Šiaurės ir Pietų ašigalius Žemėje – intensyvių tyrimų zona, aptarnaujama stotyse gyvenančios reguliariai besikeičiančios įgulos. Ir tai – ne viskas; žinios ir įgūdžiai, įgyti keliaujant į Mėnulį, bus išnaudoti vėlesnėms žmonių kelionėms į Marsą, kurios turėtų tapti realybe per artimiausius du dešimtmečius. Belieka tikėtis, kad šie planai radikaliai nepasikeis, pasikeitus JAV Prezidentui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()