Neįtikėtina, bet panašu, kad faktas: aptiko bent milijoną metų trunkančius novos sprogimus  ()

Dvinarės sistemos, sudarytos iš baltosios nykštukės ir žvaigždės-milžinės, kartais sužimba kaip novos. Nova – tai termobranduolinių reakcijų baltosios nykštukės paviršiuje sukeltas sprogimas, kurio metu sistema nušvinta milijoną kartų ryškiau, nei Saulė, ir išmeta nykštukės paviršiuje susikaupusią medžiagą 10 tūkstančių kilometrų per sekundę greičiu. Novos, priešingai nei supernovos, sprogimo metu nykštukė nesuardoma, todėl sprogimai gali pasikartoti, jei tik žvaigždė kompanionė maitina nykštukę dujomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra žinoma ne viena atsikartojanti nova, kuri sužimba kas keletą ar keliasdešimt metų. Greičiausiai yra novų ir su ilgesniais pasikartojimo periodais, bet jų tiesiog kol kas matėme tik vieną sužibimą.

Dabar pristatyti stebėjimų duomenys, iš kurių galime spręsti, kad viena atsikartojanti nova tą daro bent milijoną metų. Nova katalogo numeriu M31N 2008-12a, esanti Andromedos galaktikoje, aptikta 2008 metais ir nuo tada sužimba kasmet. Kiekvienas išsiveržimas aplink sistemą esančią medžiagą nustumia vis toliau ir formuoja kevalą, panašų į supernovos liekaną. Visų žinomų novų kevalai yra mažesni nei vieno parseko skersmens, išskyrus šios.

Naujajame tyrime paskelbta, kad šios novos kevalas yra 134 parsekų ilgio ir 90 parsekų pločio regionas, didesnis net už daugumą žinomų supernovų liekanų. Tokiam kevalui suformuoti reikalingą energiją ši nova galėjo suteikti tik per daugiau nei milijoną išsiveržimų, vadinasi jos sprogimai atsikartoja daugiau nei milijoną metų.

Šis atradimas padės geriau suprasti, kaip vyksta tokių ekstremalių dvinarių sistemų evoliucija ir patikrinti tokių sistemų modelius.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()