Generuoja tokią smūginę jėga, kad vandenyje susidaro superkarštos plazmos smūginė banga: povandeninė supergalia (Video)  ()

Krevetės gal ir nėra didelės, bet kai kurios jų pasižymi unikaliais gebėjimais. Štai, pavyzdžiui, spragsinčiųjų krevečių šeimos – alpheidae – atstovai geba generuoti tokią smūginę jėga, kad vandenyje susidaro superkarštos plazmos smūginė banga, gebanti imobilizuoti auką ar sugriauti priedangą. Todėl nenorėtų nustebti, kad pažaboti tokią supergalią užsimanė ir mokslininkai rašo engadget.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena inžinierių grupė sukūrė tokią roboto ranką, kuri atkartoja spragsinčiųjų krevečių medžioklės būdą generuoti plazmą – tikimasi, kad ši ranka taps vertingu povandeninių mokslinių tyrimų ir pramoninės veiklos įrankiu.

Tyrimus mokslininkai pradėjo nuo trimačiu spausdintuvu sukurto krevetės žnyplės modelio. Viršutinė šio modelio dalis yra atsilenkianti ir veikia tarsi kūjis, apatinė atlieka priekalo vaidmenį. Žmonių sukurto modelio veikimas grindžiamas itin greitu spyruokliniu viršutinės šios žnyplės dalies judinimu. Šio judesio metu sukuriama pakankama galia, kad susidarytų labai greitai judantis vandens srautas, išgarinantis vandenį ir sukuriantis kavitacijos burbulą, kurio viduje temperatūra pakyla iki kelių tūkstančių laipsnių - beveik iki Saulės paviršiaus temperatūros. O šio burbulo subliuškimo metu susidaro plazma ir smūginė banga.

Žinoma, iki pramoniniams darbams tinkamos viską griaunančios roboto rankos reikės dar gerokai padirbėti: kol kas mokslininkų modelis tobulinamas siekiant aplenkti ir evoliucijos išvystytą krevetės gebėjimą smūgiuoti. Bet ilgainiui tikriausiai bus galima pamatyti nemažai šio modelio realizavimo būdų. Tokia roboto ranka gali būti pakankamai galinga, kad gręžtųsi per akmenis ar grynintų vandenį smūgine banga sukurdama peroksidus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()