Neįtikėtinai populiari liga, kuria sergant reikia gerti pieną - ką valgyti, kad inkstuose nesusidarytų akmenys?  (3)

Dažniausiai pasitaikantys inkstų akmenys dar vadinami kalcio oksalatiniais – gali susidaryti įspūdis, jog siekiant išvengti akmenligės kalcio reikėtų suvartoti kuo mačiau, tačiau tai – netiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas patarė, ką valgyti ir ko ne, kad inkstuose nesusidarytų akmenys.

Gydytojas A. Unikauskas teigia – inkstų akmenys yra gana dažnai pasitaikanti patologija, jų turi kas dešimtas žmogus. Vienų inkstų akmenys ilgą laiką gali būti „ramūs“, o kitiems tai sukelia skausmų priepuolius, kraujavimą, inkstų uždegimą.

Inkstų akmenys gali būti neorganiniai ir organiniai. Neorganiniai – dar vadinami kalcio oksalatiniais – susidaro šarminėje terpėje ir pasitaiko dažniausiai, sudaro net 80 proc. visų žmonių organizmuose randamų inkstų akmenų. Organiniai akmenys dar vadinami uratiniais, jiems tinkama terpė – rūgštinė.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad kuo daugiau suvartosime kalcio turinčių produktų, tuo didesnė tikimybė susirgti akmenlige, tai netiesa. Iš tikrųjų, pasak profesoriaus, atvirkščiai – jei valgome maistą, kuriame mažai kalcio, žarnyne padidėja oksalatų rezorbcija, su šlapimu išsiskiria daugiau oksalatų, tad sykiu didėja rizika susirgti akmenlige. Kitaip sakant – maiste esantis kalcis mažina inkstų akmenų susidarymą.

Sau galime padėti kai kuriuos produktus valgydami, o kai kurių – atsisakydami, pažymi A. Unikauskas. Pasak jo, kai kurie tyrimai rodo, kad pienas sumažina tikimybę inkstų akmenims atsirasti, tačiau čia slypi viena problema – vis daugiau žmonių negali vartoti pieno dėl alergijos pieno baltymui kazeinui.

„Maža to, daug žmonių yra jautrūs laktozei, o karvės dar ir ėda grūdus. Todėl jūsų organizmas gauna daugiau omega-6 riebiųjų rūgščių nei omega-3, o tai sukelia uždegimus“, – kalba gydytojas.

Kalcio oksalatiniai akmenys yra aštrūs, todėl daugelis žmonių, turinčių inkstų akmenų, dažnai kraujuoja – aštrios akmenų briaunos erzina inkstų vidų. Tai ypač dažnai nutinka tiems, kurie užsiima fizine veikla, pavyzdžiui, bėgioja – judant inkstų sienelės pažeidžiamos dar labiau. Ilgainiui pačiuose inkstuose atsiranda randai, nukenčia inkstų funkcija. A. Unikauskas pažymi, kad būtent dėl šių priežasčių būtina stengtis inkstuose sukelti kuo mažiau uždegimų.

Jei labai reikia pieno produktų, valgykite sviestą arba grietinėlę, nes šiuose produktuose tiek laktozės, tiek pieno baltymo labai mažai. Tačiau kalcio, neleidžiančio virškinimo sistemoje susidaryti oksalatams, gausu ne tik pieno produktuose.

Kalcio gausu:

  • sėklose,
  • jūrų gėrybėse, žuvyje,
  • tamsios spalvos salotose,
  • citrinų sultyse.

Anot daktaro, iš citrinų išgaunamas citratas neleidžia susidaryti kristalams, pagerina kalcio pasisavinimą: „Jeigu turite inkstų akmenų ir jie pradeda dirginti jūsų inkstus, pradėkite gerti kuo daugiau citrinų sulčių. Taip pat gerkite daug vandens – tai padės išvalyti inkstus ir sumažins skausmą.“

Produktai, kurių dėl juose esančios oksalo rūgšties reikėtų vengti turint inkstų akmenų:

  • špinatai,
  • burokėlių lapai,
  • riešutai,
  • arbata,
  • šokoladas,
  • avokadai,
  • pupelės,
  • braškės,
  • pomidorai.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(11)
(8)
(3)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: