Tyrimas parodė, kuo kaitinamas tabakas pranašesnis už įprastas cigaretes  (14)

Po beveik dvejus metus trukusio JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) mokslinio vertinimo tabako kompanija „Philip Morris International“ gavo leidimą tabako kaitinimo sistemomis – IQOS įrenginiais ir jam skirtais kaitinamojo tabako gaminiais – prekiauti Jungtinėse Valstijose, pranešė FDA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikusi griežtą naujai į rinką įvedamų gaminių vertinimą, agentūra nustatė, kad, lyginant su įprastomis cigaretėmis, kaitinamojo tabako gaminių išskiriamame aerozolyje yra mažiau kenksmingų medžiagų, todėl, leidus šiomis sistemomis prekiauti JAV, būtų prisidedama prie visuomenės sveikatos išsaugojimo. Nors FDA Amerikoje ir uždegė žalią šviesą naujoviškiems gaminiams, agentūros atstovai įsitikinę, kad visi tabako gaminiai yra potencialiai žalingi ir sukelia priklausomybę, todėl geriausia yra išvis nepradėti rūkyti.

FDA tyrimų rezultatai parodė, kad kaitinamojo tabako gaminių išskiriamame aerozolyje yra mažiau toksinų, o daugelio nustatytų toksinų kiekis yra žymiai mažesnis nei įprastų cigarečių dūmuose. Pavyzdžiui, kaitinamojo tabako gaminių išskiriamame aerozolyje esančio anglies monoksido poveikis yra panašus ore esančių toksinių dujų poveikiui, o kai kurių toksinių chemikalų kiekis yra net iki 95 proc. mažesnis nei įprastų cigarečių dūmuose.

Kartu su leidimu prekiauti tabako kaitinimo sistemomis „Philip Morris International“ yra įpareigota laikytis FDA nustatytų šiems gaminiams taikomų prekybos apribojimų, kur vienas iš svarbiausių tikslų – apsaugoti jaunimą nuo rūkalų. Jungtinėse Valstijose prieš įvedant į rinką naujus tabako gaminius, jie turi būti ištirti ir patvirtinti FDA. Vienas iš pagrindinių taikomų reikalavimų – nauji gaminiai privalo prisidėti prie visuomenės sveikatos išsaugojimo.

Vertindama naujus tabako gaminius, FDA tiria gaminių sudėtį, jų riziką sveikatai, analizuoja produktų gamybos procesus, pakuotes ir pan. Atliekant kaitinamojo tabako produktų tyrimą, įvertinta tikimybė, ar pradėję naudoti šiuos produktus vartotojai gali mesti rūkyti ir ar jų paleidimas į rinką nepritrauks iki šiol nerūkiusių žmonių. JAV cigaretes rūko 34 mln. suaugusiųjų, t. y. 14 proc. visų suaugusių piliečių. Rūkymas šalyje išlieka viena iš dažniausių prevencinių ligų ir mirčių priežasčių.

Tabako kaitinimo įrenginiais IQOS pradėta prekiauti 2014 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(6)
(13)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: