Atrasta labai įdomi vandens ledo juosta - tai stebinantis atradimas net ir mokslininkams  (1)

Saturno palydovo Titano atmosferoje yra daug metano – tris kartus daugiau, nei visuose jo ežeruose ir jūrose kartu sudėjus. Jei šie skysčio telkiniai yra pagrindinis atmosferinio metano šaltinis, tuomet metanas Titane turėtų išnykti palyginus greitai, mat atmosferinis metanas nyksta veikiamas Saulės spindulių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami išsiaiškinti, iš kur dar galėtų atsirasti atmosferinis metanas, mokslininkai iš naujo ištyrė daugybę Cassini zondo darytų Titano paviršiaus nuotraukų. Tam jie panaudojo naujus vaizdų apdorojimo algoritmus, kurie leidžia išskirti daug subtilesnes paviršiaus struktūras, nei ankstesni.

Analizės metu atrasta labai įdomi vandens ledo juosta, juosianti kone pusę palydovo pusiaujo. Juostos egzistavimas yra labai netikėtas, nes jos forma nekoreliuoja su jokiomis aiškiomis paviršiaus struktūromis, aptiktomis anksčiau.

Vandens ledas sudaro didelę dalį Titano plutos, tačiau kitose palydovo vietose jį dengia įvairūs organiniai junginiai. Panašu, kad ties Titano pusiauju įvairūs procesai nugarina organinius junginius ir palieka „plikas“ vandens ledo uolienas. Didelė dalis juostos sudaryta iš stačių šlaitų, kurie galbūt yra senovinių vulkanų liekanos. Šiuo metu Titane vulkanizmo neaptikta, bet praeityje „vandenikalniai“ galėjo išmetinėti vandenį ir minkštą ledą iš palydovo gelmių į paviršių.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: