4 milijonus kartų masyviau už Saulę, spinduliuoja maždaug 300 kartų ryškiau, bet tai niekis palyginant su tuo, kas vyksta kitose galaktikose  ()

Mūsų Galaktikos centre yra keturis milijonus kartų už Saulę masyvesnė supermasyvi juodoji skylė, vadinama Šaulio A*. Ją supa karštų retų dujų vainikas; dujos po truputį krenta į juodąją skylę ir spinduliuoja maždaug 300 kartų ryškiau, nei Saulė. Toks šviesis yra labai nedidelis, lyginant su kai kurių kitų galaktikų centruose esančiais objektais, į kuriuos krentančios dujos gali šviesti milijardus kartų ryškiau, nei Šaulio A*.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sparčiai krentančios į juodąją skylę dujos įprastai aplink ją suformuoja ploną santykinai šaltą diską, o lėtai krentančios – halą, tokį kaip prie Šaulio A*. Taigi ilgą laiką buvo manoma, kad šaltų dujų prie Šaulio A* išvis neturėtų būti. Bet nauji stebėjimai rodo ką kita – kartu su labai karštu halu egzistuoja ir šaltesnis diskas.

Disko spindulys siekia apie 1700 astronominių vienetų; vienoje pusėje nuo Šaulio A* matyti, kad jį sudarančios dujos tolsta nuo mūsų, priešingoje – artėja. Dujų temperatūra siekia apie dešimt tūkstančių kelvinų – maždaug tokia ji yra ir kitas supermasyvias juodąsias skyles supančiuose diskuose. Tuo tarpu sferiško vainiko dujos įkaitusios iki dešimties milijonų kelvinų. Disko masė yra labai maža – kelios šimtatūkstantosios Saulės masės dalys – tai paaiškina ir Galaktikos centro blausumą.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: