Maži, bet pavojingi - musės ligoninėse kelia didesnes grėsmes nei anksčiau manyta  ()

Nemalonus musių zvimbimas yra niekai palyginus su tuo, kokią grėsmę sveikatai jos gali kelti. Neseniai paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad beveik 9 iš 10 skraidančių vabzdžių, sugautų septyniose Didžiosios Britanijos ligoninėse, turi kenksmingų bakterijų, rašoma sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau kaip pusė rastų bakterijų yra atsparios bent vienai antibiotikų rūšiai, o beveik 20 proc. bakterijų – atsparios kelioms antibiotikų rūšims. Penicilinas pasirodė mažiausiai veiksmingas aptiktoms bakterijoms naikinti.

„Šio didelio mikrobiologinio tyrimo rezultatai rodo, kad skraidantys vabzdžiai, aptinkami Jungtinės Karalystės ligoninėse, yra įvairių bakterijų nešiotojai“, – universiteto pranešime žiniasklaidai rašė Federica Boiocchi, pagrindinė tyrimo autorė ir Astono universiteto doktorantė.

„Labai įdomu tai, kad buvo rasta tiek daug vaistams atsparių bakterijų. Tai puikus pavyzdys, kaip dėl per didelio antibiotikų skyrimo sveikatos priežiūros sistemoje infekcijos tampa sunkiau išgydomos“. Ant vabzdžių arba jų organizme buvo aptiktos 86 bakterijų padermės. Dažniausios (41 proc. atvejų) padermės – žarnyninių lazdelių (E. Coli) ir enterobakterijų salmonelių (Salmonella).

24 proc. padermių priklauso bakterijų šeimai, kurioje yra ir maistą nuodijančios vaškinės bacilos (B. cereus), 19 proc. – stafilokokų (Staphylococci) šeimai, galinčiai sukelti odos infekcijas, pūlinius ir kvėpavimo takų infekcijas.

Per 18 mėnesių trukusį tyrimą mokslininkai sugavo beveik 20 000 skraidančių vabzdžių, naudodami ultravioletinės šviesos gaudykles, elektronines gaudykles ir lipniąsias gaudykles. Daugiau kaip trys ketvirtadaliai sugautų vabzdžių buvo musės, įskaitant kambarines muses, taip pat tyrėjai sugavo amarų, skruzdžių, bičių, vapsvų ir peteliškių.

„Didžiosios Britanijos nacionalinei sveikatos tarnybai priklausančios ligoninės yra nepaprastai švarios, todėl rizika, kad vabzdžiai atneš bakterijų ir užkrės pacientus, yra labai maža, – sakė vienas iš tyrimo autorių taikomosios mikrobiologijos profesorius Anthony’is Hiltonas. – Savo tyrimu norime parodyti, kad, net esant švariausiai aplinkai, būtina imtis veiksmų neleisti, jog vabzdžiai į ligonines atgabentų bakterijų. Nacionalinės sveikatos tarnybos ligoninės įgyvendins nemažai specialių priemonių, tačiau yra ir paprastų veiksmų, kuriais galima pagerinti padėtį“.

Pavasarį ir vasarą buvo sugauta daugiau vabzdžių, be to, jie buvo gaudomi įvairiose ligoninių vietose, įskaitant maisto pacientams, lankytojams ir personalui ruošimo ir laikymo patalpas, pacientų palatas, gimdymo palatas ir naujagimių skyrius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()