Vikingų kapinėse surasti slavų moters palaikai - ji greičiausiai buvo karė  ()

Kai vikingų kapinėse Danijoje archeologai aptiko moters palaikus, šalia kurių buvo ir kirvis, tai tarsi sufleravo, kad čia palaidota karė. Bet rimtesnis tyrimas atskleidė vieną netikėtą detalę: moteris nepriklauso vikingų kultūrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietoje to aiškėja, kad ji buvo slavė, ir atvyko iš Rytų Europos – greičiausiai ten, kur dabar yra Lenkija, praneša Lenkijos Mokslų ir Aukštesniojo mokslo ministerija.

Danijai priklausančioje Langelando salos kape buvo aptikta moneta, kuri padėjo nustatyti, kad kapas yra daugmaž 1000 metų senumo. Įdomu tai, kad tai buvo vienintelis kapas, kurio įkapėse buvo ir ginklas.

Ginklai moterų kapuose nėra itin dažni radiniai, bet paskutiniais metais archeologai rado keletą įrodymų, kad kai kurios vikingų moterys buvo laidojamos su ginklais. Tačiau dauguma tokių atvejų patys palaikai kapuose nebūdavo išsilaikę, ir kam priklausė kapas, mokslininkai nustatydavo pagal juvelyrinius dirbinius, pasakoja Bonos (Vokietija) ir Bergeno (Norvegija) universitetų archeologas Leszekas Gardeła.

Tačiau šiame kape palaikai išliko, ir jie priklausė slavei. Išlikusiuose griaučiuose nematyti jokių sužeidimų žymių, kurios paaiškintų moters mirties aplinkybes, sako mokslininkas. Rastas kirvis panašus į daugelį kitų, naudotų tokiose pietinio Baltijos jūros regiono šalyse, kaip Lenkija, Vokietija ir Lietuva, o pats kapas savo kamerine struktūra primena įprastus jau minėtų šalių viduramžių laikų kapus.

Šiuo periodu slavai ir skandinavai gyveno kaimynystėje, kas gerai paaiškina, kodėl slavų moteris buvo palaidota danų žemėje.

Iki šiol Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje yra rasta apie 30 kapų, kuriuose moterys buvo palaidotos su ginklais. 10 iš jų – tame tarpe ir šis slavų moters kapas – buvo identifikuoti L.Gardela’os. Jo radiniai 2020 m. bus paskelbti kaip projekto „Šiaurės amazonės“, tyrinėjančio vikingų ir slavų moteris kares, dalis.

Parengta pagal „Live science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai ()