Mokslininkai atrado ląsteles, kurios padeda išgydyti pažeistą širdį - suteiks vilties milijonams žmonių  ()

Širdies ir kraujagyslių ligos pasaulyje yra viena iš dažniausių mirties priežasčių. Tačiau tris metus trukusio Kanados mokslininkų tyrimo rezultatai pateikė itin gerų žinių visiems, kurie serga širdies ligomis – mokslininkai atrado ląsteles, kurios padeda išgydyti pažeistą širdį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalgario universiteto tyrėjai pirmieji aptiko anksčiau nenustatytą perikardo skysčio ląstelių populiaciją, rastą perikardo viduje aplink širdį. Šis atradimas gali paskatinti naujus gydymo būdus pacientams, kurių širdys pažeistos, rašo sciencedaily.com. Mokslininkai, bendradarbiaudami su širdies chirurgu, nustatė, kad specifinė ląstelė, „Gata6 +“ perikardo ertmės makrofagas, padeda išgydyti pažeistas pelių širdis. Ląstelė buvo aptikta pelės, sužeistos širdies, perikardo skystyje (maišelyje aplink širdį).

Mokslininkai, bendradarbiaudami su širdies chirurgu ir būsimuoju Albertos širdies ir kraujagyslių instituto direktoriumi Paul Fedak atrado, kad tos pačios ląstelės randamos ir žmonių pažeistose širdyse. Tai patvirtina, kad naujosios ląstelės gali tapti efektyviu gydymo būdu tiems, kurie serga širdies ligomis.

Širdies gydytojai niekada anksčiau nebuvo tyrę galimybės, kad šalia širdies esančios ląstelės galėtų dalyvauti gydant ir atkuriant širdį po traumos. Skirtingai nuo kitų organų, širdis turi labai mažai galimybių atsigauti, todėl širdies liga yra didžiausia mirties priežastis Šiaurės Amerikoje, taip pat ir Lietuvoje.

„Atradimas ląstelės, kuri gali padėti išgydyti pažeistą širdies raumenį, atvers duris naujiems gydymo metodams ir suteiks vilties milijonams žmonių, kenčiančių nuo širdies ligų. Mes visada žinojome, kad širdis yra „maišelyje“, užpildytame keistu skysčiu. Dabar mes žinome, kad šiame perikardo skystyje gausu gydomųjų ląstelių. Šios ląstelės gali saugoti paslaptį, kaip atstatyti ar atkurti širdies raumenį. Tolesnių atradimų ir naujoviškų naujų gydymo būdų galimybės yra įdomios ir svarbios “, – sako profesorius P. Fedak.

Dirbdami kartu ir perimdami įvairių disciplinų patirtį, pagrindiniai tyrėjai, dirbantys kartu su širdies chirurgu, ląstelę aptiko per mažiau nei 3 metus. Palyginus, tai ganėtinai trumpas laiko tarpas: per tą laiką tiriama buvo laboratorijoje, tiriami gyvūnai ir pereita prie testų su žmonėmis.

Mokslininkai toliau tikisi šį tyrimą praplėsti ir įtraukti daugiau žmonių. Naujoji programa išplės bendradarbiavimą tarp pagrindinių ir klinikinių tyrimų, kad būtų galima rasti naujų vaistų, gerinančių širdies atstatymą.

Tyrimą atliko dr. Paul Kubes, dr. Justin Deniset, dr. Paul Fedak, o rezultatai paskelbiami žurnale „Immunity“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()