Saulės burės taps naujos kosmoso tyrimų eros pagrindu - jau atskleisti artimiausios ateities planai  ()

1976 metais astronomas Carlas Saganas apsilankė „Tonight Show“ laidoje ir kartu su vedėju Johnny Carsonu kalbėjosi apie naują būdą keliauti po kosmosą – Saulės bures. Po keturių dešimtmečių pelno nesiekianti organizacija „Planetary Society“ pademonstravo šią technologiją praktiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivio su Saulės burėmis kūrimas užtruko dešimtmetį, o galutiniam rezultatui pasiekti prireikė 7 mln. dolerių finansavimo, tačiau dabar organizacijos sukurtas erdvėlaivis „LightSail 2“ tapo pirmuoju erdvėlaiviu istorijoje, kuris kyla orbitoje naudodamas tik nuo Saulės atskriejančių fotonų judesio momentą.

„Mes džiaugiamės galėdami pranešti, kad „LighSail 2“ misija pavyko. Mes įgyvendinome savo tikslą – pakeitėme erdvėlaivio padėtį orbitoje naudodami tik nuo burės „atšokančius“ fotonus.“, – sakė „LightSail“ programos vadovas ir vyriausiasis organizacijos mokslininkas Bruce Bettsas.

„LightSail 2“ erdvėlaivis orbitoje jau yra apie mėnesį, tačiau tik praėjusią savaitę jis pirmą kartą išskleidė savo Saules bures. Maždaug per aštuonias dienas kosminis laivas sugebėjo pakilti 1,7 km naudodamas tik nuo burės „atšokančius“ fotonus.

„LightSail 2“ yra antrasis erdvėlaivis, kuris kosmose keliauja su Saulės burėmis. Pirmasis buvo Japonijos IKAROS, paleistas 2010 metais. Tiesa, skirtingai nei IKAROS, „LightSail 2“ naudodamas naują keliavimo būdą gali keisti savo padėtį orbitoje.

Pasak „LightSail“ projekto vadovo Dave Spencerio, „LightSail 2“ yra kontroliuojamas naudojant jame esantį algoritmą, kuris erdvėlaivis kas 50 minučių pasuka 90 laipsnių. Programinė įranga koreguoja erdvėlaivį taip, kad šis nuolat gautų pakankamai energijos iš Saulės. Tuo tarpu IKAROS galėdavo pasisukti tik keturis ar penkis laipsnius.

Ateities planai – tolimesnės kelionės kosmose

„Kol kas iš „LightSail 2“ labai daug mokomės. Kitaip sakant, nors ir paskelbėme, kad misija pavyko ir, kad pasiekėme tai, link ko ėjome 42 metus – tai dar nepabaiga. „LightSail 2“ kosmose skries dar apie metus, o per tuos metus sužinosime dar tikrai daug. Jau per ateinančius kelis mėnesius turėtume žinoti kai efektyviai veikia Saulės burės“, – neseniai vykusiose spaudos konferencijoje sakė „Planetary Society“ generalinis direktorius Billas Nye.

Mokslininkai sako, kad kol kas nėra aišku kiek tiksliai erdvėlaivis sugebės kilti orbitoje. Simuliacijos, atliktos prieš paleidimą rodė, kad didėjant nuo burės „atšokančių“ fotonų skaičiui, erdvėlaivis gali nuskrieti ir pusę kilometro per dieną.

Realūs rezultatai mažai atsilieka nuo simuliacijos sugeneruotų skaičių, tiesą sakant, erdvėlaivis per vieną dieną sugebėjo pakilti net 900 metrų.

„Apie atmosferos aukštį tuose aukščiuose, kuriuose dabar yra erdvėlaivis, mes žinome gana mažai, sąlygos ten nuolat keičiasi. Dėl to nežinome kiek „LightSail 2“ dar galės kilti, bet dirbsime iki tol, kol erdvėlaivis kilti nebegalės“, – rašoma „Planetary Society“ pranešime spaudai.

Mokslininkai sako, kad pritaikyti šią technologiją galima daug kur. Pirmieji siūlymai yra susiję su kelionėmis Saulės sistemoje, kitų civilizacijų paieška ar kelionėmis net ir į kitas galaktikas bei žvaigždes.

Kai kurie net gi svajoja, kad jei kada nors bus atrasta itin radiacijai ir karščiui atspari medžiaga – bus įmanoma priskristi dar arčiau Saulės. Tai suteiktų erdvėlaiviui didelį impulsą, kurio dėka būtų galima pasiekti daug didesnį greitį ir nukeliauti daug didesnius atstumus.

„Ši technologija yra kelionių kosmose ateitis, Saulės burių dėka apkeliausime Saulės sistemą, o galbūt nuskrisime net ir už jos ribų. Saulės burių dėka, erdvėlaiviui nereikia degalų, o dėl to nereikia ir visų sistemų, kurios tuos degalus kontroliuotų, be to, nereikia ir jų pirkti“, – teigia B.Nye.

NASA „Neart-Earth Asteroid Scout“ erdvėlaivis, kuris turėtų būti paleistas 2020 metais, yra viena pirmųjų misijų, kuri naudos Saulės burių technologiją. Šios misijos tikslas – rinkti duomenis apie netoli Žemės esančius asteroidus į kuriuos kada nors gali būti vykdomos kitokios misijos.

„Kai kurie mano, kad pirmieji erdvėlaiviai su Saulės burėmis bus labai dideli, tačiau „CubeSat“ – miniatiūrinio palydovo tipas, leidžia geriau išbandyti Saulės bures, o ir mums patiems suteikia daugiau naudos ir kainuoja mažiau“, – sako B.Nye.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()