Vanduo iš dykumos oro - mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris kada nors pagirdys ištisus kaimus (Video)  (7)

Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis net 2 milijardai pasaulio žmonių geria išmatomis užterštą vandenį. 785 milijonai neturi prieigos net prie paprasčiausio švaraus vandentiekio, o 144 milijonai geria paviršinį pačių surinktą vandenį. Ši padėtis gali pasikeisti šio prietaiso dėka - Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkai išrado ypatingą vandens surinkiklį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, šiais laikais padėtis nebėra tokia prasta. 71 % pasaulio populiacijos geria saugų, tinkamai apdorotą ir saugiai į namus tiekiamą vandenį. Jei skaičiuotume ir paprasčiausias vandentiekio paslaugas, kuomet geriamo vandens infrastruktūra nėra atvedama į kiekvienus namus, šis rodiklis pasiektų 90 %. Tiesa, mokslininkai teigia, kad ir vandentiekio vanduo ne vienoje pasaulio šalyje kontaktuoja su žmogaus išmatomis. Bent 2 milijardai žmonių kasdien geria tokį užterštą vandenį.

Ir to negana. Ne vienas kaimas Afrikoje pasikliauja lietaus tiekiamu vandeniu. Renkamas paviršinis vanduo dažnai yra užterštas parazitais, o sauso klimato šalyse sausra gali sukelti ir dideles katastrofas. Taigi, šis prietaisas, kuris tarsi kempinė iš oro ištraukia drėgmę, yra labai reikalingas.

Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkai prieš kelis metus išrado prietaisą, kuris gali drėgmę surinkti net iš palyginti sauso oro, o dabar ruošiamasi šio įrenginio komercializacijai. Šio įrenginio centre - metalo ir organinių junginių kempinė - didelį paviršiaus plotą turinti struktūrą. Vos vienas kilogramą šios medžiagos turintis prietaisas per dieną iš labai sauso oro gali ištraukti penkias vandens stiklines. Pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos, tiek žmogui pakaktų dienai.

Nepaisant tos ypatingos medžiagos, pats įrenginys yra pakankamai paprastas. Ta metalinė organinė kempinė yra šildoma lempomis, vanduo kaupiasi ant jos paviršių ir laša žemyn, kur yra surenkamas. Įrenginys gali veikti ir be išorinių energijos šaltinių. Mohavių dykumoje Kalifornijoje bandomas prietaisas naudojo saulės kolektorius ir baterijas. Geriausia tai, kad įrenginys gamina tyrą vandenį sunaudodamas labai mažai energijos.

Norint išgauti vandenį iš oro, kurio santykinė drėgmė nesiekia nei 40 %, jį reikia atšaldyti iki neigiamos temperatūros. Tai nėra labai praktiška, nes tam reikia labai daug energijos. Nauja medžiaga išvengia tokių energijos praradimų. Nauja kompanija „Water Harvester“ ruošiasi sukurti orkaitės dydžio prietaisą, kuris per dieną pagamins 0,7-1 litrą vandens. Daug kas pasakytų, kad to nepakanka, bet tiems, kurie neturi prieigos prie tyro geriamo vandens, tai būtų didelė paspirtis.

Tačiau mokslininkai turi didesnių svajonių. Vieną dieną jie norėtų sukurti didelį tokį prietaisą, kuris veiktų kaip vandens gamykla visam kaimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: