Pirmą kartą mokslo istorijoje NASA į Marsą nuskraidins sraigtasparnį (Video)  ()

Liko mažiau nei metai iki naujausios NASA Marso misijos – Mars 2020 – pradžios.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-09-07 Pirmą kartą mokslo istorijoje NASA į Marsą nuskraidins sraigtasparnį (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Raudonąją planetą marsaeigis skris ne vienas – jis gabens ir sraigtasparnį, kurį praeitą savaitę įmontavo misijos rengėjai. Tai bus pirmasis skraidantis neraketinis aparatas kitoje planetoje.

Sraigtasparnio masė yra vos 1,8 kilogramo, kad galėtų skraidyti retoje Marso atmosferoje. Sraigtasparnis neturės jokių mokslinių prietaisų, nes pagrindinis jo tikslas yra technologinis – išbandyti, ar apskritai įmanoma tyrinėti Marsą tokiu būdu.

Prietaisas nebus paleistas iškart po nusileidimo; priešingai, Mars 2020 vežiosis jį su savimi, kol bus surasta tinkama vieta bandomiesiems skrydžiams. Jei autonominiai skrydžiai Marso sąlygomis bus sėkmingi, ateities misijose – ir Marse, ir kituose atmosferą turinčiuose kūnuose – galime dažniau tikėtis sraigtasparnių ar panašių įrenginių.

Dar viena Mars 2020 užduotis – surinkti Marso paviršiaus mėginių ir juos paruošti vėlesniam gabenimui į Žemę.

Tiesa, kol kas nežinia, kaip jie bus parskraidinti. Apskritai mėginių pargabenimo misijos yra gana retos, o iš Marso to kol kas apskritai nebandyta padaryti. Šiuo metu labiausiai vystomas planas yra jungtinis Europos kosmoso agentūros (ESA) ir NASA projektas, kuris susidės iš ESA marsaeigio, rinksiančio mėginius, NASA pakilimo modulio, nugabensiančio juos į orbitą, ir ESA erdvėlaivio, parskraidinsiančio juos į Žemę.

Marsaeigis galėtų surinkti ir Mars 2020 bei ESA misijos Rosalind Franklin paliktus mėginius. Kol kas misija yra tik pirminėse parengimo stadijose, bet gali būti, kad į kosmosą ji išskris jau 2026 metais.

Plačiau apie mėginių pargabenimo misijų istoriją, pasiūlymus tą daryti Marse ir dabartinius planus skaitykite UniverseToday straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()