Vargina košmarai ir nervingumas? Tai rodo vieno labai svarbaus vitamino trūkumą  ()

Kankina įvairūs simptomai, kurie tarsi nedera tarpusavyje? Nežinote, kodėl staiga jums ar jūsų vaikui pradėjo slinkti plaukai, padidėjo nervingumas ar prasidėjo viduriavimas? Gali būti, kad priežastis – tam tikros medžiagos organizme trūkumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vargina košmarai ir nervingumas?

Itin daug nemalonių, dažnai klaidingai su gyvenimo būdu susiejamų simptomų atsiranda esant B grupės trūkumui. Jei tirpsta galūnės, vargina minčių šuoliai, suprastėjusi atmintis ir košmarai, greičiausiai trūksta B1 vitamino. Jo trūkumas atsiranda dėl dažno perdirbtų angliavandenių ir cukraus vartojimo.

Taip pat šių produktų vartojimas ir B grupės vitaminų trūkumas didina nervingumą, sudaro sąlygas rastis „nervų duobėms“, kuomet kurį laiką jautiesi it ant sparnų, o gan greit – visiškoje duobėje. Pasak specialistų, šių vitaminų trūkumas kartais gali būti supainiojamas netgi su pirmaisiais depresijos požymiais.

Plaukai, nagai ir oda

Jei beria veidą, gali būti, kad trūksta kito B grupės vitamino – B7 arba kitaip vadinamo biotino. Jo trūkumą rodo ir plaukų susilpnėjimas, slinkimas. Biotinas gaunamas kaskart valgant migdolus, bulves, bananus, sūrį bei grybus. Trūkstant B grupės vitaminų iš esmės padidėja dirglumas, sutrinka medžiagų apykaita, gali pradėti tirpti rankos bei kojos, sutrikti širdies veikla.

Jei silpsta ne tik plaukai, bet ir nagai, organizmui gali trūkti kalcio. Kalcis – medžiaga, kurios papildomai galime gauti su maisto produktais, taigi jos trūkumą atstatyti gali padėti pienas, kefyras, jogurtas ir sūris. Stingant ne tik kalcio, bet ir kitų mineralų – kalio, magnio – gali būti juntamas nuolatinis nuovargis, kamuoti mėšlungiai. Kalio, kalcio ir magnio papildai dažnai vartojami kaip kompleksiniai.

Kai vaikui pradeda berti rankas ar kojų viršų, klubus, mintyse praskrieja visos siaubingos užkrečiamos ligos. Tačiau priežastis gali būti ir kita. Spuogelių gali atsirasti dėl vitamino D, kitaip – saulės vitamino trūkumo. Reiktų valgyti daugiau lašišos bei riešutų. O augantį jaunuolį paauglystės tipo spuogais, akne, gali išberti ir dėl vitamino A trūkumo. Itin daug vitamino A turi morkos, todėl sveika gerti jų sultis – su lašeliu aliejaus, kad medžiagos geriau įsisavintų į organizmą.

Gerųjų bakterijų svarba

Vaikui ar suaugusiajam nuolat norisi mėsainio, kamuoja nerimas bei virškinimo sutrikimai? Veikiausiai trūksta probiotikų. Gerosios bakterijos padeda apdoroti vitaminą K, kai kuriuos B grupės vitaminus, folio rūgštį bei riebiąsias rūgštis. Jie formuoja imuninę sistemą, yra tarsi mūsų organizmo sargybiniai. Gerosios bakterijos, kaip jau buvo rašyta lrytas.lt, padeda virškinimui, gerina atmintį bei mąstymą, prisideda prie seratonino – nuotaikos hormono – gamybos.

Svarbiausias jų tikslas — neleisti organizme prisiveisti kenksmingiems mikrooganizmams bei blogosioms bakterijoms. Pagrindiniai probiotikų trūkumo simptomai: pilvo pūtimas, virškinimo sutrikimai, blogas miegas, nerimas, depresija, sutrikęs mąstymas, odos problemos, svorio nekontroliavimas, bei noras valgyti nesveiką maistą.

Pasak gydytojų, mūsų organizmas gali įsisavinti tik ribotą vitaminų ir mikroelementų kiekį. Todėl saujomis gerti vitaminų neverta. Tačiau pirmiausia sutvarkyti savo mitybą ir gerųjų bei blogųjų bakterijų balansą organizme – rekomenduotina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Joana Gimberytė-Balčiuvienė
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()