Kaklo smuikas - tokie kankinimo įtaisai viduramžiais padėjo ne tik nurimti, bet ir susitaikyti  ()

Nuotraukoje matomas daiktas dažnai priskiriamas kankinimo įrenginiams. Ir su tuo reikėtų sutikti - jis tikrai sukelia žymių nepatogumų ar net kančią. Tačiau kaklo smuiku vadinamas daiktas beveik niekada nesukeldavo mirties, o kartais juo kankinti žmonės dar ir patirdavo teigiamų pokyčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaklo smuiku Vokietijoje vadintas daiktas buvo naudojamas didelėje Europos dalyje. Panašūs kankinimo įnagiai naudoti ir kitose pasaulio dalyse. Kaip galite atspėti iš šio daikto formos ir pavadinimo, jame buvo surakinamas žmogus - į didesnę skylę patekdavo kaklas, į dvi mažesnes - rankos.

Savo konstrukcija kaklo smuikas buvo labai paprastas. Dailidė iš storos lentos išpjaudavo dvi formas ir jas sujungdavo vyriu. Taip sukurtas įnagis įgaudavo tas tris skyles. Žinoma, jis taip pat turėdavo ir kokį nors užrakto mechanizmą, kad auka negalėtų pasprukti.

Įdomu tai, kad kaklo smuikai dažniausiai buvo naudojami prieš moteris. Buvo manoma, kad tai - labai švelni bausmė, kuri sukelia šiek tiek fizinio skausmo (išlaikyti rankas tokioje padėtyje yra labai nepatogu), tačiau per daug nesužaloja kūno. Taip buvo baudžiama už rietenas bei muštynes.

Taip surakintos moterys turėjo stovėti viešoje vietoje, kur iš jų tyčiojosi praeiviai. Dėmesio atkreipimui, kad visi žinotų, jog artėja nubaustas žmogus, prie kaklo smuiko kartais kabintas ir varpas. Žinoma, nei pavalgyti, nei atsigerti dėvint kaklo smuiką buvo neįmanoma, o vos po kelių valandų kaklas ir riešai imdavo kraujuoti. Tiesa, šis kankinimo įnagis greitai būdavo nuimamas - juk juo buvo baudžiama už pakankamai nesunkius nusikaltimus.

Pasitaikydavo ir dvigubų kaklo smuikų, kurie leisdavo du žmones surakinti vienas priešais kitą. Šis daiktas būdavo dar nepatogesnis, sukeldavo dar daugiau kančios, nes vienas žmogus negalėdavo pajudėti nepajudindamas kito. Tokie dvigubi kaklo smuikai buvo naudojami susimušusioms moterims sutaikyti - kaip gali nesikalbėti su žmogumi, kuris yra sukaustytas tuo pačiu daiktu?

Kaklo smuikas buvo pakankamai švelni bausmės vykdymo priemonė, lyginant su kitais viduramžių kankinimo įrankiais. Vyrai šiuo daiktu buvo baudžiami retai - juk jų muštynės ir ginčai buvo laikomi normaliu santykių aiškinimusi. Tuo tarpu viešai balsą pakėlusios moterys galėjo susilaukti ir štai tokios bausmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(4)
(29)

Komentarai ()

Susijusios žymos: