Titane galėjo įvykti galingi sprogimai  ()

Saturno palydove Titane yra šimtai ežerų, pilnų skysto metano ir etano. Ežerus galima grubiai suskirstyti į dvi grupes: vieni yra dideli bei turi gana lygius krantus, kiti – maži, o jų krantai iškilę virš vidutinio jūros lygio ir suformuoja tarsi pylimus. Ilgą laiką buvo manoma, kad ežerai susiformavo dėl karstinių procesų – skysčiams išgraužus įdubas Titano paviršiuje. Toks paaiškinimas tinka didiesiems ežerams, bet nepaaiškina mažųjų ežerų aukštų krantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pasiūlytas alternatyvus mažųjų ežerų kilmės paaiškinimas: jie galėjo susiformuoti sprogstant popaviršiniams azoto rezervuarams. Tokie rezervuarai gali susiformuoti laikotarpiais, kai Titano klimatas yra šaltesnis, nei dabar.

Klimato modeliai rodo, kad šiuo metu Titaną veikia stiprus šiltnamio efektas, sukeliamas metano dujų; jei jo nebūtų, Titano atmosfera atšaltų tiek, kad azotas imtų kondensuotis ir lyti. Skystas azotas gali įsiskverbti į tarpelius paviršiaus lede ir susitelkti popaviršiniuose ežeruose. Klimatui vėl atšilus, azotas staiga išgaruoja ir išsprogdina kraterį, kurį gali užpildyti ežeras. Sprogimo metu išmesta medžiaga nusėda aplink kraterį ir sudaro matomus pylimus.

Jei šis modelis teisingas, detalesnė mažųjų ežerų analizė galėtų padėti geriau suprasti Titano klimato pokyčius praeityje.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Geoscience.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: