Fantastinio filmo vertas scenarijus, kaip tikras mokslininkų bandymas virto pavojingu fiasko: sukūrė itin atsparius, ligas platinančius uodus hibridus  (2)

Mokslininkų planas atrodė visai paprastas: taip užkoduoti uodų genus, kad jų palikuonys iškart žūtų, paleisti šiuos uodus į laisvę, kur jie galėtų daugintis su kitais uodais, atsilošti ir stebėti, kaip išnyksta visa ligas platinančių vabzdžių populiacija. Tačiau nutiko priešingai: mokslininkai sukūrė itin atsparius hibridus ir dabar nežino, kaip įvykiai kolstysis toliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia, atrodė, kad viskas vyksta pagal planą: genetiškai modifikuoti uodai susimaišė su gamtoje esančiais uodais ir kurį tais laiką Brazilijos uodų populiacija buvo sumažėjusi. Taip teigiama tyrime, kurį publikavo „Nature Scientific Reports“.

Tačiau, kaip rašo scienalert.com, uodai sugrįžo su trenksmu: sugrįžę į senuosius populiacijos rodiklius, jie tapo dideliu tyrėjų galvos skausmu: manoma, kad mokslininkų sukurti hibridai yra dar labiau atsparūs bandymams juos sunaikinti.

Desperatiški laikai

Dėl globalių klimato pokyčių uodai, galintys perduoti pavojingas ligas, tokias kaip Zika, dengės karštligė ir maliarija, plinta toliau nei bet kada. Norėdami kovoti su jais, mokslininkai ne kartą bandė pakeisti šių vabzdžių genetiką, kad šie negalėtų daugintis.

Tačiau šis bandymas tapo tikru fiasko. „Teigta, kad į gamtą išleistų uodų padermės genai nepateks į bendrą populiaciją, nes palikuonys iškart žus. Akivaizdu, kad nutiko kitaip nei buvo planuota“, – „New Atlas“ sakė tyrėjas Jeffrey Powell.

„Žaidė Dievą“

Laukinėje gamtoje randami uodai ėmė daugintis su genetiškai modifikuotais uodais. Tai sukūrė visiškai naują uodų rūšį, kurie dar labiau atsparūs.

Ir nors kol kas naujoji uodų rūšis nėra pavojinga, mokslininkai nežino, kokie pokyčiai ištiks ateities kartas.

„Mes nerimaujame dėl nežinomybės“, – sakė J. Powell.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: