Kodėl kūdikiai netenka savo pirmųjų plaukų? Ar gali pasikeisti jų plaukų spalva?  ()

Per pirmuosius kūdikio gyvenimo mėnesius įvyksta daugybė permainų, tačiau tėvai dažnai nustemba, kai lovoje randa kuokštą plaukų. Kodėl dar visai neseniai kūdikio galvą puošę plaukai pasidarė nereikalingi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, toks kūdikių plaukų slinkimas yra natūralus procesas ir susirūpinimo kelti neturėtų. Pirmąjį nėštumo trimestrą vaisiui pradeda augti plaukai. Tiesa, nesvarbu, ar kūdikis gimsta su plonais pūkeliais, ar su gana vešliais plaukais, jie pradės slinkti. Plaukų slinkimas reiškia, kad kūdikis prisitaiko prie gyvenimo ne gimdoje, skelbia „Live Science“.

Ant suaugusio žmogaus galvos esantys plaukai auga nenuolatos. Kai plaukas nustoja augti, jis taip pat gali nuslinkti. Per parą vidutiniškai netenkame nuo 50 iki 100 plaukų.

„Po gimimo kūdikio kūne įvyksta dideli hormoniniai pokyčiai, dėl kurių visi jo plaukai tuo pačiu metu gali patekti į ramybės fazę. Tai reiškia, kad visi kūdikio plaukai gali nuslinkti iš karto“, – paaiškino Sage Timberline, Kalifornijos universiteto Daviso vaikų ligoninės Sakramente pediatras.

Gydytojo teigimu, dėl gimdymo kūdikio organizmas pradeda gaminti hormonus, kurie yra gyvybiškai svarbūs už gimdos ribų. Kai kurie hormonai padeda vystytis kūdikio arterijoms ir venoms, užtikrindami, kad organai gaus pakankamai kraujo gimdant ir nukirpus virkštelę.

Vienas hormonas, vadinamas kortizoliu, padeda kūdikių plaučiams subręsti ir leidžia jiems pirmą kartą įkvėpti. Jis taip pat padeda kūdikio kūnui gamintis šilumą. Suaugusiesiems kortizolis vaidina svarbų vaidmenį atliekant daugybę fiziologinių funkcijų: nuo medžiagų apykaitos reguliavimo iki „bėk arba kovok“ reakcijos. Jis vadinamas streso hormonu, nes streso metu kortizolis padeda nukreipti energiją svarbiausioms gyvybinėms funkcijoms užtikrinti ir atitraukia nuo mažiau svarbių užduočių.

Dėl streso prasideda kortizolio gamyba. Hormonas nukreipia energiją kitur, plaukų augimas tampa nebūtina funkcija norint išgyventi.

Po gimimo visi kūdikio plaukai nustoja augti, kol atsiranda daugiau energijos išteklių. Įprastai plaukai pradeda slinkti, kai kūdikis būna nuo 8 iki 12 savaičių, o vėl pradėti augti, vaikui sulaukus 3–7 mėnesių. Tik maždaug po 2 metų pradeda formuotis storesni plaukai.

Konkretus plaukų slinkimo ir augimo laikas bei pobūdis priklauso nuo daugelio veiksnių: lyties, rasės, gimimo sąlygų, mitybos.

Kalbos apie kūdikio galvos skutimą, kad plaukai galėtų augti storesni, nėra tiesa. Atskirų plaukų folikulų skaičius ir vieta yra nulemti genetiškai, sakė Katie Ellgass, Stanfordo pediatrų asociacijos pediatrė Los Altos mieste, Kalifornijoje. Gimus kūdikiui, nesusidaro jokių naujų folikulų.

Kūdikio plaukų spalva taip pat gali keistis kelis kartus per pirmuosius kelis mėnesius ar metus. Tačiau sunku numatyti, kaip ir kada.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: