Ištyrė, kokį poveikį sveikatai sukelia elektroninės cigaretės su nikotinu ir be nikotino: rezultatas nepavydėtinas  ()

Diskusijos apie elektroninių cigarečių žalą netyla. Vieni ragina riboti jų pardavimus, kiti yra įsitikinę, kad jos nėra tokios kenksmingos. Dabar savo žodį tarė ir mokslininkai - jūsų elektroninės cigaretės gali sukelti plaučių vėžį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tyrimui pasitelkė laboratorines peles. Vienos pelės 20 valandų per savaitę rūkė elektronines cigaretes, kurių užpilduose buvo nikotino. Pelės antrojoje grupėje naudojo elektronines cigaretes be nikotino. Galiausiai, trečiojoje grupėje esančios pelės gavo tik filtruoto oro.

E-cigaretes su nikotinu vartojusios pelės nukentėjo labiausiai. 22,5% šios grupės pelių susirgo plaučių vėžiu, 57,5% pelių šlapimo pūslėse atsirado įtartinų auglių, kurie gali virsti vėžiniais. Tos pelės, kurios rūkė elektronines cigaretes be nikotino užpildų nesirgo plaučių vėžiu, tačiau 6,3% jų vis tiek patyrė tuos auglius šlapimo sistemoje. Galiausiai, kontrolinės grupės pelės neužsiaugino auglių pūslėse, bet 5,6% iš jų vis tiek susirgo plaučių vėžiu - tai rodo tik tai, kad reikalingi platesnio masto tyrimai.

Mokslininkai negali patvirtinti, ar tokie patys rezultatai būtų matomi ir žmonių kūnuose. Tikriausiai jus stebina ir tas didžiulis pelių, susirgusių plaučių vėžiu, procentas. Tačiau tie vieneri metai simuliavo ilgalaikį elektroninių cigarečių poveikį.

Elektroninės cigaretės užsitraukė nesaugių rūkalų reputaciją. Visų pirma, dėl nudegimų, kurie įvyksta sprogstant nekokybiškiems gaminiams, tačiau taip pat dėl širdies ir plaučių ligų. Nikotinas yra žinomas kancerogenas, todėl šio tyrimo rezultatai nėra tokie jau stebinantys. Patekęs į žinduolio organizmą, nikotinas reaguoja su nitrozonio jonais, suformuodamas vėžį sukeliančias medžiagas.

Elektroninės cigaretės skleidžia aerozolį, kurį žmonės ir įkvepia. Skysčiai iš organizmo pasišalina įvairiais būdais, įskaitant per šlapimo sistemą - tai greičiausiai paaiškina, kodėl augliai pastebėti ir šlapimo pūslėse. Mokslininkus labiausiai neramina klaidingas elektroninių cigarečių entuziastų įsitikinimas, kad šie rūkalai yra nepavojingi.

Elektroninės cigaretės dažnai yra matomos kaip neblogas būdas mesti tradicines tabako cigaretes. Tačiau jos pačios tikrai nėra visiškai nekaltos. Daug priklauso ir nuo naudojamų gaminių kokybės. Mokslininkai elektroninių cigarečių aerozoliuose yra aptikę ir metalų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(13)
(2)

Komentarai ()