Naujas proveržis vėžio gydyme - nauja technologija net ir paslėptas vėžio ląsteles išduoda imuninei sistemai  (1)

Imunoterapijos ateityje gali tapti efektyviausiu vėžio gydymo būdu. Paprastai tariant, mokslininkai stengiasi išmokyti kūno imuninę sistemą atpažinti vėžį ir jį sunaikinti. Jeilio universiteto mokslininkai surado būdą, kaip priversti pasislėpusias vėžines ląsteles išsiskirti iš minios, kad imuninė sistema galėtų jas surasti ir nužudyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus imuninė sistema nuolat naikina mutavusias ląsteles. Kai šios ląstelės nėra pastebimos, pradeda augti augliai ir imuninė sistema jau nieko nebegali padaryti - žmogus suserga vėžiu. Kai kurios vėžinės ląstelės tiesiog yra sunkiau pastebimos - pavyzdžiui, tos, kurios nukeliauja toliau nuo pirminio auglio, dažnai praslysta pro imuninės sistemos akis.

Mokslininkai iš Jeilio universiteto surado būdą kaip priversti vėžines ląsteles pakelti ranką ir prisipažinti. Su pelėmis atliktų tyrimų metu imuninės ląstelės taip aptiko melanomos, krūties ir kasos vėžio ląsteles - net ir tas, kurios buvo nutolusios nuo pirminio šaltinio. „Tai yra visiškai naujas imunoterapijos tipas“ - taip savo pasiekimą apibūdino Sidi Chenas, vyriausiasis tyrimo autorius.

Naujasis imunoterapijos metodas sujungia virusinę genų terapiją ir CRISPR genų redagavimo technologiją. MAEGI (Multiplexed Activation of Endogenous Genes as Immunotherapy) vardą gavęs gydymo metodas vienu metu ieško dešimčių tūkstančių su vėžiu susijusių genų ir pažymi vėžines ląsteles. Mokslininkai pusiau juokais teigia, kad MAEGI yra tarsi GPS navigacija, pažyminti kelionės tikslus ir padedanti imuninėms ląstelėms ten nukeliauti.

MAEGI vadinamuosius „šaltuosius auglius“ (neturinčiais imuninių ląstelių) paverčia „karštaisiais“. Geriausia tai, kad ši terapija gali būti veiksminga prieš daugelį skirtingų vėžio tipų, įskaitant ir tuos, kurie sunkiai pasiduoda imunoterapijai. Tačiau ne visos naujienos yra tokios džiugios.

Tiesa yra ta, kad MAEGI preparatai šiuo metu yra gaminami pakankamai sudėtingai. Tai reiškia, kad prireiks nemažai laiko, kol MAEGI pasieks vėžio pacientus. Iš pradžių mokslininkai nori pagerinti MAEGI preparatų sudėtį ir gamybos procesus, o tuomet bus stengiamasi pereiti prie klinikinių bandymų. Taigi, net jei MAEGI technologija bus labai veiksminga, prireiks kelių metų, kol šie vaistai pasieks pacientus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(3)
(44)

Komentarai (1)