Nuotraukoje - ne bumerangas, o žymiai sunkesnis jo brolis iš Indostano pusiasalio  ()

Bumerangas - tai labai senas Australijos čiabuvių ginklas, įprastai naudotas medžioklei. Bumerangus pažįsta visi, bet ar esate girdėję apie valari? Tai - dar senesnis, bet šiek tiek į bumerangą panašus ginklas, labai įdomus tiek savo gamyba, tiek panaudojimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valari - senovinis tamilų ginklas, naudotas medžioklei, savigynai ir net karybai visame Indostano pusiasalyje. Seniausi aptikti valari buvo pagaminti dar akmens amžiaus pabaigoje, todėl kai kurie mokslininkai mano, kad valari gali būti ir paties bumerango pirmtakas. Kita vertus, tikėtina, kad šie ginklai buvo kuriami ir tobulinami atskirai, bet vienu metu. Valari yra pakankamai unikalus ginklas, kuris nuo bumerango skiriasi ne tik išvaizda.

Nors patys pirmieji valari buvo pagaminti iš medienos ir kaulo, vėliau valari buvo liejamas iš geležies. Toks gamybos būdas sukurdavo itin sunkų mėtomąjį ginklą - norint efektyviai panaudoti valari mūšyje ar medžioklėje, reikėjo būti pakankamai stipriam vyrui. Visai kaip ir medžioklinis bumerangas, valari nesugrįžta pas metiką. Geriausiu atveju, jis atsitrenkia į taikinį ir nukrenta šalia jo. Pro šalį nuskriejusį valari surasti nėra lengva, nes jis skrieja labai toli.

Valari, visai kaip ir kai kurie medžiokliniai bumerangai, nėra simetriškas. Vienas valari galas yra siauresnis ir smailesnis, o kitas - bukas. Kartais prie valari būdavo tvirtinami trumpi durklai ar dar gamybos metu įterpiami spygliai. Retais atvejais valari buvo naudojamas mūšiuose, tačiau ten jis nebuvo labai efektyvus ginklas ir stipriai nusileisdavo nemėtomiems kalavijams ir durklams.

Valari naudojimas reikalauja šiokių-tokių įgūdžių. Priklausomai nuo to, ko reikia metikui, valari gali suktis vertikaliai, horizontaliai ar skristi stabiliai be jokio sukimosi. Visa tai priklauso nuo to, ko metikas siekia. Besisukantis valari suduoda stipresnį smugį, kuris, pataikęs į kaklą ar galvą, gali būti mirtinas. Tuo tarpu nesisukantis valari gali padaryti mažiau žalos - toks metimas naudojamas žmogui ar gyvūnui sustabdyti.

Mėtomi buki geležiniai ginklai pasaulyje yra labai reti. Geležies liejimas reikalauja daug energijos. Jei jau ryžtiesi ginklo gamybai skirti tiek pastangų, geriau gaminti ką nors didelio ir aštraus. Juolab, kad mūšyje valari labai lengva pamesti ir tuomet liksi visai be ginklo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()