Masažas, klasikinė muzika, o dabar ir tai? Rusijoje karvės pradėjo naudotis virtualios realybės akiniais ir panašu, kad joms tai labai patinka  (1)

Ir kam dabar nepatiktų matyti maloniai šviečiančią saulutę ir švelniai banguojančią žalią pievą? Karvutėms tokie vaizdai labai patinka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei kartais būsite šalia „RusMoloko“ pieno ūkio, esančio šalia Maskvos, nenustebkite pamatę kiek futuristinį vaizdelį – karves su virtualios realybės (VR) akiniais.

Ir neapsigaukite, šie VR akiniai nėra tik koks nors rekvizitas fantastiniam filmui. Jie yra realūs ir net buvo specialiai sukurti melžiamoms karvėms.

Klausiate, kam to prisireikė? Ką gi. Taip tikimasi pagerinti karvučių gyvenimo sąlygas, jas labiau atpalaiduoti ir mainas į tai gauti didesnius kiekius pieno.

Daugybė skirtingų pramonės šakų visame pasaulyje vis labiau krypsta į kompiuterizaciją, kad būtų pagerintos darbo sąlygos, tad panašu, jog šie procesai neaplenkia ir žemės ūkio.

VR akiniai, kaip produktyvumo didinimo priemonė

Teigiama, kad šie akiniai buvo labai kruopščiai suprojektuoti ir tarpusavyje suderinta ilgametė pieno pramonės patirtis su technologijų pažanga.

Nuolat augantis pasaulinis pieno poreikis paskatino pieno gamybos pramonės atstovus drauge su IT specialistais ieškoti naujų sprendimo būdų. Ir vienu iš jų tapo specialūs VR akiniai karvėms.

Be karvių fizinių poreikių, tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį ir į gyvūnų emocinę būseną. Buvo atsižvelgta į geriausių pasaulio pieno ūkių praktiką ir prieita gana aiškios išvados: didesni pieno kiekiai ir aukštesnė kokybė yra tuose ūkiuose, kuriuose vyrauja rami atmosfera.

Pavyzdžiui, kai kuriuose Amerikos ir Europos pieno ūkiuose yra įrengti specialūs, besisukantys šepečiai, kurie masažuoja naminius gyvūnus.

Taip pat Europos ūkiai yra vis labiau robotizuojami ir galvijai turi daugiau laisvos erdvės judėti. O štai Rusijos kai kuriuose ūkiuose netgi leidžiama klasikinė muzika, kuri ramina karves.

Yra įrodyta, kad visi šie metodai padeda karvėms atsipalaiduoti ir taip gaunami didesni pieno primilžiai.

O dabar ir karvės su VR akiniais jau nebus kažkas iš fantastinio filmo.

VR akiniai karvėms

Šiuos VR akinius drauge sukūrė IT specialistai su veterinarais. Tad žmonėms skirti VR akiniai buvo pritaikyti specialiai karvėms ir reikėjo atsižvelgti į jų galvų išmatavimus bei kitus fiziologinius skirtumus.

Taip pat komandai reikėjo užtikrinti, kad VR akiniai būtų pritaikyti prie karvių regėjimo. Jos turi aukštesnį raudonos spalvos suvokimą, palyginus su žmonėmis, tačiau prasčiau skiria mėlynos ir žalios spalvos tonus.

Virtualios realybės specialistai sukūrė ir unikalią programą, skirtą modeliuoti žaliems vasaros laukams.

Ir kaip gi į technologines naujoves reagavo pačios karvutės?

Panašu, kad labai teigiamai. Ekspertai nustatė, kad karvės, dėvėjusios VR akinius, tapo ramesnės ir bendra bandos nuotaika pagerėjo.

Norint nustatyti ar dėl VR akinių dėvėjimo padidėjo pieno kiekiai, dar reikės atlikti papildomus tyrimus.

Jei galiausiai šis eksperimentas pasitvirtins ir duos teigiamus rezultatus, tai ilgalaikėje perspektyvoje šiuolaikinių technologijų panaudojimas pieno ūkiuose gali turėti labai teigiamą poveikį.

Viskam vykstant pagal planą, ateityje galime pamatyti ne tik karves, bet ir avis, kiaules ir kitus naminius gyvūnus, dėvinčius VR akinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(13)
(7)

Komentarai (1)