Kodėl viduriai užsikemša, kaip išsivalyti ir ką galima suprasti iš nuėjimo į tualetą: gydytoja pasakoja apie kelias gudrybes  ()

Nenustebkite, jei po švenčių maratono žarnynas pasakė „stop“ ir nusprendė nebesituštinti. Sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantė, gydytoja Asta Keturkienė pataria, ką reikėtų tokiu atveju daryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl viduriai užsikemša?

Ajurvedos žinovė sako, kad viduriai užkietėja tiems, kas negeria pakankamai skysčių arba geria daug kavos. Yra ir kitų šios problemos priežasčių. „Kava sausina organizmą, turi šlapimą varantį ingredientą.

Kava apgaulingai prilaiko vandenį storajame žarnyne ir tokiu būdų palengvina pasituštinimą, tačiau nusausina, apvagia visą organizmą, padaro meškos paslaugą“, – sako A. Keturkienė.

Taip pat taip atsitinka, kai suvartojamame maiste yra mažai ląstelienos. Viduriai taip pat neretai užkietėja tiems, kurie nepakankamai vartoja riebalų (taip ypač dažnai atsitinka laikantis dietų).

Prie šių priežasčių taip pat priskiriamas ir nepakankamas gerųjų bakterijų kiekis žarnyne, sėslus gyvenimo būdas, kai kurių vaistų vartojimas, tuštinimosi reflekso slopinimas.

Pilvo pūtimas sausina žarnų turinį bei sudaro perdirbto maisto atliekų slinkimui trukdančius kamščius.

Daliai žmonių vidurių užkietėjimas arba polinkis jam yra nulemtas jo sauso ir šąlančio konstitucinio tipo.

Išmatos daug ką parodo

Gydytoja A. Keturkienė sako, kad tuštintis normalu kartą ar du per dieną. Idealiausia – iki pusryčių.

Be to, sako sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė, pagal išmatų konsistenciją galime spręsti, ar žarnynas užterštas:

- kai po tuštinimosi lieka labai stiprus blogas kvapas;

- kai išmatos klozete iškart skęsta;

- kai jos nuterlioja unitazo sienelę;

- kai tuštinamasi nepraėjus nei valandai po valgio.

Pernelyg išsausėjusios išmatos sunkiai skęsta, jos gali priminti zuikio spiriukus.

Ką daryti?

Pirmas dalykas, ką reikėtų padaryti vos pabudus – prieš valgį išgerti šilto vandens. Gydytoja sako, kad šiltas vanduo paspartina peristaltiką.

„Šilto vandens galima išgerti 1-3, kam reikia – net 4 puodelius. Vandens temperatūra turėtų būti apie 40 laipsnių“, – pataria A. Keturkienė.

Taip pat sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantė pataria vakare šaltu vandeniu užpilti maltų linų sėmenų kupiną šaukštą ir prieš pusryčius suvalgyti. Kam kyla rūgštingumas, sėklas galima užplikyti. Prieš valgant reikėtų pašildyti.

Gydytoja sako, kad epizodiniam vidurių užkietėjimo problemos sprendimui galima, tarkime, savaitę, gerti ricinos aliejaus. A. Keturkienė pataria pradėti nuo desertinio šaukšto vakare, vėliau galima ir valgomąjį. Aliejų reikėtų užsigerti karštu vandeniu, kitaip gerklėje jausite riebalų gumulą.

Vidurių atlaisvinimui taip pat puikai tinka gysločio sėklos. Reikėtų jas užsimerkti ir vartoti rytais prieš valgį.

Nepamirškite vartoti produktų, turinčių ląstelienos, taip pat vidurių atlaisvinimui labai tinka mungo (spindulinės) pupuolės. „Jų luobelės aštrokos, tad jos veikia kaip žarnyno gremžtukas“, – sako A. Keturkienė ir primena apie gyvųjų bakterijų svarbą.

Gydytoja taip pat pataria dar vieną būdą – atlikti gimnastinę žvakę: iškelti klubus į viršų, ištiestas kojas laikyti vertikaliai, o klubus prilaikyti rankomis. Kam sunku, galima sėdmenis atremti į sieną.

„Esant vidurių užkietėjimui, sukietėja žarnų nepašalintas turinys, jis spaudžia žarnų sienelę ir dėl to sutrinka kraujotaka pačioje žarnų sienelėje. Kai mes esame „žvakėje“, tai žemės traukos dėsnis veikia sukietėjusį žarnų turinį. Tada jis atšoka nuo tuo sienelių, lengviau pasišalina ir pagerina kraujotaką pačioje žarnų sienelėje“, – pasakoja A. Keturkienė. Tokioje pozicijoje reikėtų giliai pilvu pakvėpuoti.

Svarbi kūno padėtis tuštinimosi metu. Anorektalinis (tiesiosios žarnos ir išangės) kampas lyginasi tupint, nes atsipalaiduoja sėdint tiesiąją žarną apgaubiantis puborektalinis raumuo. Anksčiau mūsų senoliai šį sveikatai svarbų veiksmą atlikdavo intuityviai fiziologiškai sveikai – tupyklose. Sėdėdami ant unitazo savo civilizuotuose tualeto kambariuose tuštinimosi procesą palengvintume pėdas padėję ant kaladėlių.

Kaip išsivalyti?

Gydytoja, sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantė A. Keturkienė sako, kad po besaikio šventinio valgymo naudinga būtų pabadauti, pasidaryti iškrovos dienas.

„Kas negali pagyventi gerdami tik šiltą vandenį ar arbatą, gali valgyti vaisius, daržoves ar, pavyzdžiui, visą dieną ar net kelias dienas valgyti vien tik grikių košę“, – sako gydytoja.

Gydytoja A. Keturkienė rekomenduoja patiems pasidaryti specialius miltukus ir vartoti jų tirpalą dukart per dieną (ryte ir vakare po valgio). Norint geresnio efekto, tokius miltukus galite gerti ir kelis mėnesius.

Detoksikuojantys milteliai

Reikės:

- 10 g imbiero;

- 10 g indiško kumino;

- 10 g kalendros miltelių;

- 20 g mėtų;

- 20 g pankolio.

„Viską sumaišykite, laikykite produktą sausai ir valgykite po arbatinį šaukštelį du kartus per dieną – ryte ir vakare po valgio. Užsigerkite vandeniu ir taip darykite bent porą mėnesių. Produktą galima paskaninti medumi“, – pataria gydytoja, sveikos mitybos gyvensenos specialistė A. Keturkienė.

„Per žiemos šventes mes ištaškome per rudenį sukauptą energiją, o atėjus pavasariui sergame, nes per šventes išeikvojome energiją, – pasakojo A. Keturkienė. – Ši energija turi tiesioginių sąsajų su imunine sistema. Organizmas nuolat stengiasi pašalinti toksinus, tačiau tam reikia labai daug energijos. Ta energija galėjo būti panaudota mūsų sergėjimui nuo ligų, protinei veiklai.“

Gydytoja rekomenduoja tiek šventiniu metu, tiek po švenčių dažniau gerti imbiero arbatos, paskaninti maistą imbiero šaknimi ar milteliais, nes tai gerina virškinimo kokybę.

Gydytoja ypač rekomenduoja vengti nuolatinio valgymo. Pertraukos tarp valgymo, porcijų mažinimas gali užkirsti kelią organizmo apnuodijimui.

Pavalgę bent 2–3 valandas neikite miegoti. „Virškinimo procesas reikalauja labai daug energijos, tai visiškai priešinga poilsiui. Jei miegame, tai tas darbas sustoja, – aiškina A. Keturkienė. – Geriau eikite pasivaikščioti, pajudėti, pažaisti su vaikais.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(17)
(13)
(4)

Komentarai ()