Kodėl moterims su metais vis mažiau norisi sekso? Štai ką rodo nauji tyrimai  ()

Bėgant metams, moterų noras turėti lytinių santykių mažėja. Joms jie taip pat gali nebeteikti tokio malonumo, kokį teikė anksčiau. Iki šiol moksliniai tyrimai tokią tendenciją aiškino fiziologiniais pokyčiais menopauzės metu ir po jos. Tačiau kokie yra kiti veiksniai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne vienas anksčiau atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad moterys yra linkusios mažiau santykiauti, ir lytiniai santykiai joms ima teikti mažiau malonumo pasiekus menopauzę ir po jos. Vienas 2015 metais atliktas tyrimas, kurios išvados buvo paskelbtos žurnale „Endocrinology & Metabolism Clinics of North America“, parodė, kad „seksualinė disfunkcija didėja su amžiumi ir yra itin paplitusi tarp menopauzę išgyvenančių moterų“, rašoma medicalnewstoday.com.

To paties tyrimo autoriai rėmėsi anksčiau atliktu tyrimu, kuris atskleidė, jog 42 proc. menopauzę išgyvenančių moterų nurodė, kad joms pasireiškė seksualinės disfunkcijos simptomų. Po aštuonerių metų ši dalis padidėjo iki 88 proc.

Kodėl taip nutinka? Gydytojai yra linkę dėl to kaltinti fiziologinius pokyčius, pavyzdžiui, makšties sausumą ar hormono estrogeno kiekio sumažėjimą. Dėl to seksas menopauzės metu ir po jos tampa sudėtingesnis ir ne toks malonus.

Tačiau tai nėra vieninteliai veiksniai, lemiantys moters potraukį ir lytinį gyvenimą. Naujasis mokslinis tyrimas, kurį atliko mokslininkų komandos iš Braitone, Jungtinėje Karalystėje, veikiančio Sasekso universiteto, Londono universitetinio koledžo ir Sidnėjuje veikiančio Naujojo Pietų Velso universiteto, parodė, kad daugelio moterų lytinis gyvenimas bėgant metams nyksta dėl psichologinių streso veiksnių bei kitų psichosocialinių veiksnių, kurių jos negali kontroliuoti.

Šiame tyrime, kurio rezultatai buvo paskelbti žurnale „Menopause“, dalyvavo 4418 moterų, kurių vidutinis amžius – 64 metai. Jos visos dalyvavo JK vykusioje kiaušidžių vėžio stebėsenos programoje (The UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS) bei užpildė susijusias anketas apie lytinį gyvenimą ir lytinę sveikatą.

Sveikata nėra vienintelis veiksnys, darantis įtaką seksui

UKCTOCS anketas užpildžiusios moterys atsakė į klausimus apie jų seksualinio aktyvumo lygį ir seksualinę funkciją, o taip pat klausimus apie priežastis, kodėl jos nenorėjo lytinių santykių arba jų norėjo ne taip dažnai.

Mokslininkai nustatė, kad 65,3 proc. turėjo romantinį partnerį, tačiau tik 22,5 proc. buvo lytiškai aktyvios. Tačiau laikui bėgant lytiškai aktyvios moterys pranešė, kad vis rečiau turėjo lytinių santykių, o ir šie joms tapo vis mažiau malonūs.

Mokslininkai nustatė, kad laikui bėgant pagrindinė priežastis, kodėl moteris neturėjo lytinių santykių, buvo ta, jog ji neturėjo partnerio. Daugeliu atveju tai buvo susiję su našlyste. „Esu našlė jau 17 metų. Mano vyras buvo mano jaunystės meilė ir niekada nebus kito“, – sakė viena tyrimo dalyvė.

Tačiau partnerio neturėjimas nebuvo vienintelė priežastis, kodėl moterys nebuvo lytiškai aktyvios. Didelė jų dalis nurodė šeimyninę atsakomybę. „Mano gyvenime nėra seksualinio gyvenimo, nes neturiu partnerio ir jaučiu, kad dabar pagrindinis mano darbas yra auginti savo dvylikametį sūnų, o santykiai yra antroje vietoje“, – atsakė viena moteris.

Tačiau moterys nurodė ir daug daugiau veiksnių, kurie darė įtaką santykių dažnumui. Pagal svarbumą šie veiksniai išsidėstė tokia tvarka:

  • parterio liga daro įtaką jo potraukiui ar seksualinei funkcijai;
  • partnerio seksualinė disfunkcija;
  • pačios moters sveikatos problemos;
  • fiziniai simptomai, susiję su menopauze;
  • receptiniai vaistai, veikiantys lytinį potraukį ar seksualinę funkciją.

Kalbant apie susilpnėjusį lytinį potraukį, daugelis moterų sakė, kad paprastai tai buvo susiję su problemomis santykiuose, pačių lytinių santykių organizavimu ar tai, kaip senėjimas neigiamai paveikė jų pasitikėjimą savimi.

Tik „nedidelė mažuma (3 proc.) kalbėjo apie optimistinę ir teigiamą seksualinę patirtį“, tyrimo išvadose nurodo mokslininkai. Be to, „kas aštunta moteris susidūrė su seksualinėmis problemomis, tačiau tik 2 proc. buvo skirta hormonų terapija“.

„Svarbus yra atviras bendravimas“

„Su seksualine sveikata susiję iššūkiai yra dažna bėda, su kuria moterys susiduria bėgant metams, ir su partneriu susiję veiksniai smarkiai veikia moterų lytinį aktyvumą ir pasitenkinimą. Tarp tokių veiksnių yra partnerio nebuvimas, jo seksualinė disfunkcija, prasta partnerio fizinė sveikata ar santykių problemos“, – sakė Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos medicinos direktorė Stephanie Faubion.

„Be to, su menopauze susijusios problemos, tokios kaip makšties sausumas ar skausmingi santykiai, jau seniai įvardytos kaip problemos, veikiančios seksualinę funkciją, tačiau tik maža dalis moterų kreipiasi dėl gydymo, nors tikrai egzistuoja nemažai efektyvių priemonių“, – nurodė ji.

Tyrimo autoriai pažymi, kad jo rezultatai „turi įtakos klinikinei praktikai“, nes gydytojai turėtų pripažinti visą spektrą problemų, su kuriomis susiduria moterys, kalbant apie lytinį gyvenimą ir seksualinį pasitenkinimą.

Mokslininkai perspėja, kad „apie seksualines problemas dažnai nekalbama, jos nepripažįstamos ir negydomos“. Todėl jie ragina gydytojus atvirai kalbėtis su vyresnio amžiaus pacientėmis apie šiuos aspektus, kad jos gautų daugiau informacijos.

„Svarbus yra atviras bendravimas apie seksualumą, įskaitant norus, poreikius ir disfunkcijas, nes tai padės moterims atviriau kalbėti apie seksualinę disfunkciją. Medikams taip pat reikia papildomo švietimo, kad būtų palengvintas šis procesas“, – savo tyrimo išvadose konstatuoja jo autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai ()