Nuotraukoje medžių lajoje įžiūrėtas veidas kadaise Sovietų Sąjungoje užvirė sunkiai suvokiamą košę: fotografas ir retušuotojas pateko tiesiai į NKVD gniaužtus  ()

Balandžio 21 dieną, 1937 metais didžioji dalis laikraštį „Komunist“ vartančių skaitytojų nepastebėjo nieko įspūdingo. Dienraštyje buvo publikuoti straipsniai apie Ispanijoje tuomet vykusį pilietinį karą, pranešama apie Kijeve esančio parlamento statybas ir įdėta Sovietų Sąjungos lyderio Josifo Stalino naujausia kalba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet vienas nežinomas skaitytojas pastebėjo kažką įdomaus, trečiajame dienraščio puslapyje. Tarp puslapyje publikuotos nuotraukos vaizdų skaitytojas įžvelgė Levo Trockio veidą.

Pasak jo, nuotraukoje tarp medžio šakų ir lapų galima pamatyti žymaus Sovietų Sąjungos politiko veidą.

L. Trockis buvo ryški figūra Sovietų Sąjungos ankstyvuoju periodu, bet vėliau užsitraukė J. Stalino nemalonę.

1937 metais L. Trockis jau gyveno Meksikoje, o jį nuolat puldinėjo J. Stalino užsakyti agentai, kol galiausiai jiems pavyko ledo kirtikliu jį nužudyti.

Sovietų Sąjungoje L. Trockis užėmė savotiškojo velnio poziciją ir nuolat J. Stalino valdomos žiniasklaidos buvo kaltinamas už dideles ir mažas sovietinės sistemos nesėkmes.

Tyrimas dėl fotografijos greit nukeliavo į NKVD slaptosios policijos ofisą Maskvoje. Tarnybos vadovo Nikolajaus Ježovo raporte buvo rašoma: „Nuotraukoje tarp medžių, kurie iškilę gerokai virš pastato stogo, galime įžiūrėti kontrrevoliucijos fašisto Trockio veidą“.

Prabėgus dviem savaitėms po nuotraukos publikavimo dienraštyje „Komunist“, fotografas Vsevolodas Skamandras ir nuotraukų retušuotojas Vladimiras Cenarovskis buvo suimti.

„Įkalčiai“, surinkti teisėsaugos tarnybų – negatyvo juosta iš V. Skamandro kameros ir atspausdinta nuotrauka, kuri buvo retušuota V. Cenarovskio, prieš ją publikuojant laikraštyje.

Žiniasklaidos tarnybos nuolat samdydavo retušuotojus, kad jie paryškintų nuotraukoje esančių vaizdų kontūrus, prieš išleidžiant juos ant prastos kokybės popieriaus.

Kartais reikėdavo pašalinti nenorimas detales ar žmones iš nuotraukų.

Į kalėjimą keliavusių vyrų nuotraukas išstudijavo Kijevo kriminologijos instituto ekspertai, siekdami išsiaiškinti, ar tikrai vyrai kalti, kad nuotraukose kai kai pamatė L. Trockio veidą.

Nors šiais laikais situacija atrodo išties absurdiškai, V. Skamarandui ir V.Cenarovskiui teko teisintis dėl nusikaltimo, kurio nepadarė.

Sovietų Sąjungos visuomenė tuo laikotarpiu buvo terorizuojama, o šalyje nuolat buvo jaučiama įtampa, nes joje veikė politiniai žudikai – tokie, kaip tuometinis NKVD vadas N. Ježovas.

Tyrimas parodė, kad fotojuostoje esanti nuotrauka nebuvo modifikuota, tačiau po retušavimo buvo pastebėtas „Trockis medžiuose“.

Taip nutiko todėl, kad retušavimo rašalas buvo panaudotas ant medžių, dangaus ir netoliese esančio pastato, kas sukūrė iliuziją, kad matomas garsaus politiko veidas.

Nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio 1937 metais, V. Cenarovskis buvo tris kartus apklaustas savo kalėjimo kameroje.

„Ar supranti, kad tyčia pasinaudojai retušavimu, kad sukurtum Sovietų Sąjungos žmonių priešo Trockio veidą nuotraukoje?“, – kalbėjo V. Cenarovskį sulaikę pareigūnai.

„Niekad nepastebėjau jokių panašumų su L. Trockiu, todėl tikrai negalėjau to padaryti specialiai“, – teisinosi V. Cenarovskis.

Tuomet buvo apklausta vyro šeima ir kolegos, o dalis iš jų, bijodami valdžios, kalbėjo apie jo anti-sovietinę veiklą praeityje. Kažkada V. Cenarovskiui buvo paduota švenčiančių Sovietų Sąjungos darbininkų nuotrauka, o jis sureagavo į ją sakydamas, kad joje esantys asmenys atrodo „lyg idiotai“.

Greitai įvyko netikėtas dalykas. Vyro byla 1938 metais nukeliavo į teismą, o tai buvo išskirtinis atvejis, nes politinėms byloms tai buvo nebūdinga.

Retušuotojui pagelbėjo advokatas, kuris pateikė lenkų kalba leidžiamo dienraščio pavyzdį, kuriame panaudota ta pati nuotrauka, tik joje nematyti V. Cenarovskio retušavimo.

Advokatas teigė, kad tarp medžių įsitaisęs „Trockio veidas“ yra kone identiškas, tačiau niekas iš lenkiškojo laikraščio atstovų nebuvo apklaustas.

Po beveik metų trukusio įkalinimo ir tyrimo, V. Cenarovskis grįžo namo pas žmoną. Tačiau gražios pabaigos istorijoje jam nepavyko pasiekti.

Nors buvo paleistas be jokių kaltinimų, laikraščio redakcija jį atleido iš darbo. 1939 metais jis jau dirbo kaip laisvai samdomas menininkas.

1942 metais V. Cenarovskis buvo pašauktas į Sovietų armiją ir išsiųstas kautis į fronto liniją. Vėliau jis dingo, o 1944 metais buvo paskelbtas mirusiu.

Fotografo V. Skamandro istorija dar liūdnesnė. Tyrimo dėl „Trockio medžiuose“ nuotraukos metu, jis pripažino, kad po Bolševikų revoliucijos pasikeitė pavardę.

NKVD atliko nuodugnų tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad V. Skamandro tikroji pavardė buvo Mazjukevičius, o jo brolis buvo sulaikytas Sovietų Sąjungos, dėl to, kad buvo Čekoslovakijos šnipas.

Fotografas pripažino, kad ir jis buvo šnipas. 1937 metų lapkritį jis buvo nužudytas, taip palikdamas našlę žmoną ir 8 metų dukrą.

Parengta pagal „Radio Free Europe“/„Radio Liberty“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(7)
(28)

Komentarai ()