Byla, kuriai išaiškinti prireikė net 2600 metų: elitui priklausiusi moteris buvo žiauriai nužudyta  ()

Šiai bylai išaiškinti prireikė net 2600 metų, tačiau egiptologai galiausiai nustatė, kaip mirė Senovės Egipte, Tėbuose, gyvenusi elitui priklausiusi moteris garbanotais plaukais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kad maždaug dvidešimties metu Takabuti buvo užpulta ir mirtinai sužalota peiliu. Tai mokslininkai paskelbė sausio 27 d., kai buvo minimos 185-osios šios moters mumijos pirminio išvyniojimo 1835 metais metinės, nurodoma Mančesterio universiteto pranešime.

Takabuti palaikų analizė atskleidė ir daugiau įdomių faktų. Ji turėjo papildomą dantį (33 vietoj 32) ir vieną papildomą stuburo slankstelį, nurodo mokslininkai.

Kas buvo Takabuti?

Nors Takabuti gyveno Tėbuose (šiandieninis Luksoras), jos mumija galiausiai Napoleono karų laikotarpiu atsidūrė Airijoje, nes tuo metu buvo aktyviai prekiaujama egiptietiškomis mumijomis. 1834 metais šią mumiją įsigijo turtingas airis ir atsigabeno iš Egipto į Belfastą. Takabuti tapo pirmąja žinoma Egipto mumija, pasiekusia Airiją.

Tuo metu egiptologas Edwardas Hincksas perskaitė hieroglifus ant mumijos sarkofago, skelbia Airijos istorijos tinklalapis „Stair na hÉireann“. E. Hincksas nustatė, kad moters vardas buvo Takabuti ir kad mirties metu ji buvo ištekėjusi, jai buvo apie 20 metų ir ji buvo didelių namų Tėbuose šeimininkė. E. Hincksas atliktuose tekstų užrašų vertimuose taip pat nurodoma, kad moters tėvas buvo žynys, tarnavęs Saulės dievui Amunui.

„Nuo tada, kai 1835 metais Belfaste buvo pirmą kartą išvyniota, Takabuti buvo labai išsamiai tirta“, – sakė Šiaurės Airijos nacionalinių muziejų archeologijos kuratorius Greeras Ramsey.

Pastaraisiais metais mumija buvo tirta rentgeno aparatu ir kompiuteriniu tomografu, buvo atlikta plaukų analizė, radiometrinis datavimas.

Pastarasis atskleidė, kad moteris gyveno maždaug 660 metais prieš Kristų, 20-osios dinastijos pabaigoje.

Tarp pačių naujausių atliktų tyrimų yra DNR analizė ir papildomi kompiuterinės tomografijos tyrimai. Abu šie tyrimai atskleidė netikėtų faktų, pažymi mokslininkai.

Kas buvo nustatyta

DNR analizė parodė, kad genetiškai Takabuti buvo labiau panaši į europiečius, o ne šiuolaikinius egiptiečius. Kompiuterinės tomografijos tyrimai atskleidė, kad jos širdis, kurios iki šiol nepavyko rasti, buvo visiškai nepažeista ir puikiai išsilaikė. Skenavimas taip pat parodė, kad ji mirė itin smurtine mirtimi: jai buvo durta peiliu į viršutinę nugaros dalį netoli kairiojo peties.

„Dažnai pažymima, kad ji atrodo labai rami gulėdama savo karste, tačiau dabar mes žinome, kad paskutinės jos gyvenimo akimirkos tokios tikrai nebuvo, nes ji mirė nuo kito žmogaus rankos“, – sakė Karalienės universiteto Belfaste bioarcheologė Eileen Murphy.

Kiti atradimai yra nemažiau svarbūs, sako mokslininkai.

„Negalima nuvertinti to fakto, kad buvo patvirtinta, kad Takabuti širdis yra vietoje, nes Senovės Egipte šis organas po mirties būdavo pašalinamas ir pasveriamas siekiat nustatyti, ar žmogus teisingai gyveno, – sakė G. Ramsey. – Jeigu širdis būdavo per sunki, ją suvalgydavo demonas Ammitas, ir žmogaus kelionė į pomirtinį gyvenimą nutrūkdavo.“

Naujoji analizė suteikia ir daugiau duomenų apie gyvenimą Egipte 25-osios dinastijos laikotarpiu, sakė Mančesterio universiteto egiptologė Rosalie David. „Šis tyrimas suteikia mums daugiau žinių ne tik apie pačią Takabuti, bet ir apie platesnį istorinį kontekstą laikotarpio, kada ji gyveno. Stebinantis ir svarbus atradimas apie jos europietišką kilmę suteikia svarbios informacijos apie Egipto istoriją“, – sakė ji.

Šiuo metu mokslininkai rašo knygą apie savo padarytus atradimus. Beje, Takabuti mumiją lankytojai gali nemokamai pamatyti Šiaurės Airijoje veikiančio Alsterio muziejaus Senovės Egipto galerijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()