Suskaičiavo, kiek graikinių riešutų per dieną padės širdžiai ir virškinimo traktui ()
Naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad tie, kurie kiekvieną dieną valgo graikinių riešutų, gali džiaugtis geresniu virškinimu ir mažesne širdies ligų rizika.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kaip rašo medicalnewstoday.com, riešutai – puikus maistingų medžiagų šaltinis ir organizmui labai naudingas sveikas užkandis. Graikiniuose riešutuose gausu baltymų, riebalų, taip pat šie riešutai yra puikus kalcio ir geležies šaltinis.
Atsižvelgdami į tai, kokį didelį maistingųjų medžiagų potencialą turi graikiniai riešutai, mokslininkai nusprendė pasidomėti, ar šie riešutai iš tikrųjų gali užkirsti kelią kai kurioms sveikatos problemoms.
2019 metais Pensilvanijos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad tie, kurie sočiuosius riebalus savo racione pakeitė graikiniais riešutais (kurie yra nesočiųjų riebalų šaltinis), galėjo džiaugtis nauda sveikatai, pavyzdžiui, susinormalizavusiu kraujospūdžiu.
Ekspertai sako, kad graikiniuose riešutuose gausu alfo linoleno rūgšties – tai omega-3 riebalų rūgštis, randama augaluose. Atlikę tyrimą, mokslininkai, tarp kurių buvo profesorė Kristina Petersen ir profesorė Penny Kris Etherton, neseniai atliko svarbų darbą, besiaiškindamos, kokia graikinių riešutų nauda sveikatai.
Tyrimo išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „Journal of Nutrition“. Jose teigiama, kad, įtraukę graikinius riešutus į savo kasdienį mitybos racioną, žmonės gali džiaugtis nauda virškinimo sistemai ir netgi pagerinti širdies būklę.
„Virškinimo sistemos sveikata labai svarbi, ji turi įtakos visam organizmu. Mūsų laukia labai ilgas ir sunkus darbas, aiškinantis, kaip tai veikia. Taigi, jau nekalbant apie tokius veiksnius kaip riebalai ir baltymai, mus domino virškinimo sistemos sveikata. Norėjome pasižiūrėti, ar, pradėjus reguliariai valgyti graikinius riešutus, pagerėja virškinimas ir širdies būklė“, – sako K. Etherton.
Tyrime dalyvavo 42 savanoriai nuo 30 iki 65 metų, visi jie turėjo antsvorio arba sirgo nutukimu. Mokslininkai norėjo išsiaiškinti, ar ir kaip graikiniai riešutai, įtraukti į kasdienį racioną, gali pagerinti virškinimą. Pradžiai tyrimo vadovai paprašė dalyvių dvi savaites laikytis standartinio vakarietiško mitybos plano. Pasibaigus toms dviem savaitėms, mokslininkai atsitiktine tvarka suskirstė tyrimo dalyvius į tris grupes. Viena grupė laikėsi mitybos plano, kuriame būta graikinių riešutų, antroji grupė valgė maistą, praturtintą alga linolenine rūgštimi (jos buvo tiek, kiek riešutuose, kuriuos valgė pirmoji grupė). Trečioji grupė nevalgė graikinių riešutų, alfa linoninę rūgštį mokslininkai pakeitė oleinine rūgštimi.
Eksperimento dalyviai jiems skirtos dietos laikėsi šešias savaites, o tada dar po šešias savaites išbandė ir kitų grupių planus. Kitaip tariant, visi dalyviai išbandė visus tris mitybos planus. Tada mokslininkai po kiekvieno mitybos plano pabaigos tyrė visų savanorių išmatų mėginius. Tai jiems leido analizuoti visus pokyčius, susijusius su konkretaus asmens virškinimo trakte gyvenančiomis bakterijų populiacijomis.
Profesorės K. Petersen ir P. K. Etherton kartu su kolegomis išsiaiškino, kad tie, kurie suvalgydavo po 85 gramų graikinių riešutų, džiaugėsi pagerėjusia širdies sveikata. Mokslininkai sako, kad tokius teigiamus pokyčius lėmė pagerėjusi virškinimo sistemos būklė, o tai gali byloti apie teigiamus virškinimo trakte gyvenančių bakterijų pokyčius.
„Reguliariai valgant graikinių riešutų, virškinimo trakte padaugėja gerųjų bakterijų, o pastarosios jau seniai siejamos su geresne sveikata. Pavyzdžiui, „Roseburia“ bakterijos, kurios siejamos su žarnų vidinio sluoksnio apsauga. Taip pat pastebėjome, kad padaugėjo Eubacteria eligens Butyricicoccus gerųjų bakterijų“, – paaiškina K. Petersen.
Mokslininkai sako, kad Eubacteria eligens siejama su įvairiais nereguliaraus kraujospūdžio aspektais. Jeigu žmonių organizme šios bakterijos būtų daugiau, sumažėtų rimtų širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Anot ekspertų, su mažesniu kraujospūdžiu ir geresniais cholesterolio duomenimis siejama ir Lachnospiraceae geroji bakterija.
Tyrimo metu nepastebėta jokių ryškesnių bet kokių virškinimo trakto bakterijų pokyčių po mitybos plano be graikinių riešutų ir širdies ligų rizikos veiksnių.
„Pakeitę savo pamėgtą užkandį, juo labiau, jeigu tai ne itin sveikas užkandis, graikiniais riešutais, galite padaryti sau nedidelę, bet svarbią paslaugą“, – akcentuoja K. Petersen.
Ar tikrai graikiniai riešutai tokie jau sveiki?
Naujausio tyrimo autoriai sako, kad graikiniai riešutai sveikatai naudingi dėl daugybės juose esančių maistingų medžiagų.
Viena iš tyrimo autorių Regina Lamendella (biologijos profesorė) akcentuoja, kad tokie maisto produktai kaip „graikiniai riešutai turi daug naudingų dalykų, tarp kurių riebiosios rūgštys, ląsteliena ir biologiškai aktyvus junginiai, kuriais minta mūsų žarnyno mikrobioma.
Anot mokslininkės, „tai padeda generuoti sveikatai naudingų metabolitų ir kitų organizmui reikalingų produktų“. Toliau mokslininkai ketina aiškintis, ar graikiniai riešutai gali būti naudingi ir kitiems žmogaus organizmo aspektams.
„Šis tyrimas mums suteikia vilties, kad riešutai iš tiesų gali pagerinti virškinimo sistemos darbą, dabar mums maga išsiaiškinti, ar graikiniai riešutai gali turėti kokią nors įtaką cukraus kiekiui kraujyje“, – sako profesorė P. K. Etherton.
Taigi, nors graikiniai riešutai ir labai maistingi bei sveiki, ar tikrai jų poveikis sveikatai toks didelis? Tyrimą atlikę mokslininkai sako, kad tai gana tikėtinas variantas.