Tai, kaip koronavirusas puola vaikus, yra geras ženklas: jei situacija nepasikeis, jo plitimą pavyks sustabdyti?  (2)

Mokslininkai ir toliau darbuojasi tirdami iš Kinijos išplitusį koronavirusą, nuo kurio mirusiųjų skaičius siekia daugiau nei 1000, o užsikrėtusiųjų – daugiau nei 45 tūkst. Tikrai yra klausimų, į kuriuos lig šiol neatsakyta, bet vienas iš labiausiai gluminančių – kodėl tarp susirgusiųjų tiek mažai vaikų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-17 Tai, kaip koronavirusas puola vaikus, yra geras ženklas: jei situacija nepasikeis, jo plitimą pavyks sustabdyti?  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinia apie koronaviruso protrūkį buvo paskelbta paskutinę praėjusių metų dieną, bet iki sausio 22 d. liga nebuvo diagnozuota nė vienam jaunesniam nei 15 metų vaikui. Žurnale „New England Journal of Medicine“ tuo metu buvo rašyta, kad vaikai, palyginti su suaugusiaisiais, yra mažiau imlūs užkratui ir net tada, kai užsikrečia, pasireiškiantys ligos simptomai yra gana silpni.

Vėliau gydytojai užfiksavo kelis vaikų susirgimo atvejus. Koronavirusas buvo diagnozuotas 9 mėnesių mergaitei Pekine, vienam vaikui Vokietijoje (pirmiausia liga užsikrėtė jo tėvas) ir vienam – Šendžene, Kinijoje. Pastarasis, nors ir sirgo, jokių simptomų nejuto, rašoma portale „Business Insider“.

Praėjusį trečiadienį buvo patvirtintas dar vienas naujagimio užkrėtimo atvejis Uhane, Kinijoje. Kad kūdikis infekuotas, testai parodė praėjus 30 valandų po jo gimimo. Kūdikio motina – koronavirusu serganti pacientė.

Vis dėlto bendros tendencijos rodo, kad vaikams imlumas virusui nebūdingas.

„Iš to, ką tenka pastebėti, dėl mums neaiškių priežasčių labiausiai virusas puola suaugusiuosius, – portalui „Business Insider“ sakė Richardas Martinello, infekcinių ligų specialistas iš Jeilio medicinos mokyklos. – Iš Kinijos gauti pranešimai yra atsiųsti iš suaugusiųjų, o ne iš vaikų ligoninių, todėl gali būti, kad kai kurių duomenų dar neturime.“

Specialistai mano, kad mažas užsikėtusių vaikų skaičius yra geras ženklas, nes būtent vaikai ne taip uoliai plaunasi rankas, rečiau užsidengia burnas ir dažniau liečiasi prie kitų žmonių, o kaip tik taip perduodami mikrobai.

„Jei pavyks apsaugoti vaikus, tai bus naudinga ne tik jiems patiems, bet ir visiems žmonėms, – sakė „Business Insider“ kalbintas Aaronas Milstone‘as, epidemiologas ir pediatrijos profesorius iš Johnso Hopkinso universiteto. – Viruso išplitimas tarp vaikų gali padidinti epidemijos mastą.“

Nedaug vaikų užsikrėtė ir SŪRS

Naujo koronaviruso simptomai panašūs į tuos, kurie reiškiasi sergant plaučių uždegimu arba gripu, t. y. karščiavimas, kosulys, galvos skausmas, pasunkėjęs kvėpavimas ir gerklės skausmas.

Ypač daug panašumų yra tarp koronaviruso ir SŪRS (sunkus ūmus respiracinis sindromas), nuo kurio per 2002 m. lapkričio–2003 m. liepos laikotarpį mirė 774 žmonės, o užsikrėtusiųjų buvo suskaičiuota per 8 tūkst. Kalbant apie SŪRS sirgusių vaikų statistiką, tenka pasakyti, kad tik 80 atvejų buvo patvirtinti ir dar 55 – įtariami.

Daugeliui vaikų pakilo temperatūra, kai kuriuos kamavo kosulys arba vėmimas.

2007 m. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad dvylikamečių arba jaunesnių vaikų patirti SŪRS simptomai buvo silpnesni nei suaugusiųjų. Minėtina, kad nuo to viruso nemirė nė vienas vaikas arba paauglys, be to, buvo užfiksuotas tik vienas atvejis, kai vaikas perdavė SŪRS užkratą kitam asmeniui.

Mokslininkai vis dar negali tiksliai atsakyti, kodėl taip yra.

Kalbant apie dabartinį koronaviruso protrūkį ir aiškinant, kodėl liga palietė tiek mažai vaikų, siūlomos dvi galimos versijos: arba vaikai turėjo mažiau galimybių užsikrėsti, arba jų organizmas kitaip reaguoja į virusą.

„Drįstu spėti, kad nedidelį užsikrėtusių vaikų skaičių lėmė epidemijos protrūkio aplinkybės“, – sakė Davidas Weberis, epidemiologijos ir pediatrijos profesorius iš Šiaurės Karolinos universiteto Čapel Hilyje.

Kinijos pareigūnai mano, kad pirmieji virusu užsikrėtė Uhano žuvų ir jūrų gėrybių turguje buvę žmonės.

„Vaikai į žuvų turgų paprastai neina“, – paaiškino D. Weberis.

Sausio 1 d. Uhano turgus buvo uždarytas, o vietos valdžia visame mieste uždraudė prekiauti gyvais gyvūnais. Pirmadienį Kinijos komunistų partija pažadėjo, kad imsis griežtų priemonių kovodama su nelegalia gyvų gyvūnų prekyba visoje šalyje.

Jei koronavirusas išplis tarp vaikų, situacija gali komplikuotis

Gali būti ir taip, kad vaikai nuo suaugusiųjų neužsikrečia todėl, kad pastarieji stengiasi plautis rankas, dėvėti kaukes, be to, vengia kontakto su aplinkiniais, jei pasijunta prastai. Virusas tarp žmonių plinta per kvėpavimo takų sekretą, pavyzdžiui, seiles ir gleives, taigi, tinkama higiena yra ypač svarbi užkrato prevencijai.

„Esu pediatras ir mėgstu vaikus, bet jie labai paspartina kvėpavimo takų susirgimus sukeliančių virusų plitimą, – sakė A. Milstone‘as. – Daug lengviau perspėti suaugusiuosius, kad vadovautųsi sveika logika ir atitinkamai elgtųsi. Vaikai net sirgdami nori glaustytis prie mamos arba pažaisti su savo broliais ir seserimis.“

Epidemijos mastui plečiantis, tikimybė, kad bus sulaukta daugiau pranešimų apie įvairiose šalyse užfiksuotus vaikų susirgimo atvejus, deja, yra labai reali.

„Kai susiduriama su visiškai nauju virusu, visa žmonija patenka į pavojų, – sakė A. Milstone‘as. – Ar suaugusiųjų kvėpavimo takams šis virusas pavojingesnis nei vaikų, deja, nežinome.“

Kad ir kaip būtų, daugeliui viso pasaulio vaikų didesnę grėsmę, D. Weberio įsitikinimu, kelia gripas, o ne koronavirusas.

„Šiuo metu kur kas labiau sunerimti reikia dėl gripo ir kitų kvėpavimo takų bei virusinių ligų, – sakė jis. – Kilus gripo epidemijoms, vaikai daug dažniau nei suaugusieji tampa ligos platintojais.“

Jaunesni nei 5 metų vaikai patenka į ypač didelės gripo komplikacijų rizikos grupę. Atvejai, kai liga perauga į plaučių uždegimą arba kvėpavimo takų ar inkstų funkcijos sutrikimus, – gana dažni. Mokslininkai tiksliai nežino, kodėl taip yra, bet daro prielaidą, kad priežastis – intensyvi vaikų imuninė reakcija, dėl kurios pakyla karštis arba iniciuojami audinių pažeidimai, nes organizmas kovoja su infekcija.

Jungtinėse Valstijos nuo gripo dažniausiai (70–85 proc. atvejų) miršta 65-ių metų ir vyresni asmenys. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug 80 proc. atvejų nuo naujojo koronaviruso mirė 60 ir daugiau metų turintys žmonės.

Visgi nuo gripo žmonės skiepijami, o vakcinos nuo šio koronaviruso nėra.

„Jei virusas nebus prileistas prie vaikų kontingento, jo plitimą pavyks sustabdyti“, – sakė A. Milstone‘as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai (2)