Kokie grūdai visiškai neturi glitimo? 9 glitimo neturintys, tačiau itin maistingi grūdai  ()

Glitimas tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalis ir kartais atrodo, kad tiesiog neįmanoma pagaminti patiekalo be jo. Tačiau žmonėms, kuriems yra diagnozuota celiakija, glitimo vartoti negalima. Ir labai dažnai tokiems žmonėms nurodoma nevartoti grūdų. Tik mityba be glitimo nereiškia, kad visai negalima vartoti grūdų. Štai devyni puikūs grūdai, kuriuose nėra glitimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Burnotis.

Burnotis yra kilęs iš Pietų Amerikos. Jame daug ląstelienos ir vitamino C. Tai yra puikus pasirinkimas žmonėms, kuriems yra diagnozuota celiakija, nes burnotis teigiamai veikia visą virškinimo sistemą, rašo healthyfoodhouse.com.

Pusryčiams galima virti burnočių ir taip pat glitimo neturinčių avižų košės. Reikės trečdalio puodelio burnočių ir trijų ketvirčių puodelio avižų. Viską užpilkite keturiais puodeliais vandens ir virkite apie pusvalandį.

2. Grikiai.

Grikiuose yra gausu kalcio ir B grupės vitaminų. Dažniausiai iš grikių verdama košė, kuriai išvirti reikia vos 15-20 minučių. Košę galima skaninti sviestu ar alyvuogių aliejumi ir druska.

3. Kukurūzai.

Tiek kukurūzuose, tiek ir jų miltuose yra gausu ląstelienos, vitaminų C ir A. Jeigu kenčiate nuo celiakijos ir jums reikia atnaujinti savo ląsteles bei gauti vitamino A, itališka kukurūzų piurė (polenta) tiesiog puikus pasirinkimas.

Iš kukurūzų, o ypač iš jų miltų, taip pat galima gaminti daugybę kitų patiekalų.

4. Soros.

Soros dažnai nuvertinamos ir retai vartojamos, tačiau jos labai maistingos ir lengvai virškinamos. Be to, tai labai pigios kruopos. Jose yra gausu vitamino B ir kalio.

Soros taip pat reguliuoja pH lygį organizme ir padeda palaikyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.

Sorų košei išvirti reikės puodelio kruopų ir dviejų ar trijų puodelių vandens. Ant mažos ugnies jas reikėtų virti apie 30 minučių.

Iš sorų taip pat galima gaminti pudingą.

5. Bolivinė balanda.

Pastaruoju metu bolivinė balanda smarkiai išpopuliarėjo. Šiuose grūduose yra gausu geležies ir baltymų. Jų dažnai vartoja mėsos ir kitų gyvulinės kilmės produktų nevartojantys žmonės. Užpilkite puodelį kruopų trimis puodeliais vandens ir virkite dešimt minučių.

6. Avižos.

Daugybė žmonių visame pasaulyje savo rytą pradeda nuo avižų košės. Avižose yra gausu ląstelienos ir baltymų. Pačiose avižose nėra glitimo, tačiau egzistuojama tikimybė, kad perdirbimo metu įmonėje šios kruopos gali būti šiek tiek „užkrėstos“ glitimu. Todėl visuomet atidžiai rinkitės produktus, kad ant jų būtų parašyta „be glitimo“.

Avižų košės receptas yra labai paprastas: puodelis avižų, du ar trys puodeliai vandens, reikia virti 15 minučių, priklausomai nuo to, kokio tirštumo košę mėgstate.

7. Ryžiai.

Ryžiai jau daugybę amžių vartojami visame pasaulyje. Juose yra gausu tiamino ir nėra glitimo. Jeigu norite subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, rinkitės basmati ryžius, nes organizmas juos ilgiau virškins. O norėdami gauti daugiau ląstelienos, rinkitės ruduosius ryžius, kuriuos reikia kiek ilgiau virti už paprastus ryžius.

Išvirti paprastiems ryžiams jums reikės puodelio kruopų ir dviejų puodelių vandens. Virkite kiek ilgiau nei dešimt minučių. Išvirti ruduosius ryžius jums reikės puodelio ryžių ir dviejų ar trijų puodelių vandens. Juos reikės virti nuo 45 minučių iki valandos.

8. Sorgas.

Tai nėra itin populiarios glitimo neturinčios kruopos, tačiau šių kruopių miltai yra puikus kepinių ingredientas.

9. Abisininių posmilgių (Teff) kruopos.

Tokios kruopos dažniausiai naudojamos Etiopijos virtuvėje, jose yra gausu baltymų ir kitų maistinių medžiagų. Kai kas net vadina šias kruopas „superkruopomis“, nes jose yra penkis kartus daugiau kalcio, geležies ir kalio nei bet kuriose kitose kruopose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(6)
(15)

Komentarai ()