Žemė įsigijo visai naują, maždaug automobilio dydžio, mėnulį  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemė įgijo naują mažą mėnuliuką. Vasario 19 dieną Catalina Sky Survey observatorijos Arizonoje astronomai pastebėjo blankų objektą, kuris greitai judėjo dangaus sfera. Kelias kitas dienas, tyrėjai dar šešiose observatorijose iš viso pasaulio, stebėjo objektą, pavadintą 2020 CD3, ir paskaičiavo jo orbitą. Skaičiavimai patvirtino, kad jis gravitaciškai susijęs su Žeme jau maždaug tris metus.

Mažus kosmoso objektus stebintis Minor Planet Center paskelbė, kad „nerasta jokio ryšio su žinomais dirbtiniais objektais nerasta”, o tai rodo, kad tai veikiausiai yra Žemės gravitacijos pritrauktas pro šalį lėkęs asteroidas.

Tai tik antrasis žinomas asteroidas, kurį Žemė pavertė savo mini-mėnuliu – pirmasis, 2006 RH120, kabojo nuo 2006 rugsėjo iki 2007 birželio, o paskui paspruko.

Naujasis mūsų mėnulis tikriausiai yra 1,9 – 3,5 m skersmens, grubiai tariant, automobilio dydžio, tad Mėnuliui, kurį žinome ir mylime, neprilygsta nė iš tolo. Per maždaug 47 paras mūsų planetą jis apskrieja plačia ir ovalia orbita, kurios didžioji dalis driekiasi toli už Mėnulio orbitos.

Orbita nėra stabili, tad 2020 CD3 galiausiai bus nusviestas tolyn nuo Žemės. „Mums bekalbant, jis tolsta nuo Žemės-Mėnulio sistemos,” sako Grigori Fedorets iš Karalienės universiteto Belfaste (JK), ir panašu, su visam mus jis paliks balandį.

Tačiau yra atliktos kelios skirtingos šio objekto trajektorijos simuliacijos ir jos ne visos dera tarpusavyje – norint tiksliai nuspėti šio minimėnulio lemtį ar netgi užtikrinai patvirtinti, kad tai tėra laikinas mėnulis, o ne žmogaus rankų darbo kosminė šiukšlė, reikės atlikti daugiau stebėjimų. „Mūsų tarptautinė komanda nuolat stengiasi rasti tikslesnį sprendimą,” sako Fedorets.

Leah Crane
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(6)
(27)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: