Ar stiprus imunitetas apsaugo nuo koronavirusų? Kaip yra iš tikrųjų aiškina profesorius Kalibatas  (3)

Šiuo metu tikriausiai nei kariniai konfliktai, nei vėl gręsiantis pabėgėlių antplūdis į Europą nesukelia tiek nerimo, kiek kiekvieną dieną mus pasiekianti informacija apie naujus užsikrėtimo atvejus koronavirusu COVID-19 ne tik Kinijoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš televizijos reportažų matome, kad dauguma Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos gyventojų, tikėdamiesi apsisaugoti nuo koronavirusinės infekcijos, gatvėmis vaikšto dėvėdami respiratorius arba medicinines kaukes.

Kol kas Lietuvoje, atrodo, kad tokio vaizdo dar nestebime, nežiūrint akivaizdaus fakto, kad vaistinėse visos kaukės jau seniai išpirktos kaip, beje, ir visi dezinfekciniai skysčiai.

Nepadeda sveikatos apsaugos ministro ir ministerijos klerkų aiškinimai, kad sveikiems medicininių kaukių dėvėti nereikia, o kaukė reikalinga tik sergančiam, kad neapkrėstų sveikų. Atrodo, kad dauguma žmonių taip pat spjauna ir į ministro pagraudenimus, jog nevertėtų eiti ir į krepšinio rungtynes, nes bet koks nebūtinas socialinis kontaktas yra papildoma virusinės infekcijos rizika. Kodėl Lietuvos žmonės netiki savo ministru? Matyt, pagrindinė priežastis ta, jog dabartinė valdžia tiek kartų mums melavo ir tiek jau prisidirbo, jog prarado bet kokį pasitikėjimo rezervą. Ačiū dievui, kad dauguma žmonių dar tiki savo šeimos gydytojais, todėl baimė užsikrėsti koronavirusu dar neperauga į paniką.

Iš šeimos gydytojų gaunama informacija rodo, kad vis didesnė dalis pacientų daugelį asmeninių medicininių klausimų bando spręsti telefonu, be reikalo nesilanko poliklinikose, klauso gydytojų nurodymų maksimaliai laikytis asmeninės higienos reikalavimų, nes koronavirusas perduodamas ne tik kosėjant, bet randamas sergančiųjų seilėse, išmatose, šlapime. Net didžiųjų pasaulio valstybių lyderiai jau pradeda aiškinti, kad rankų plovimas – tai viena iš pagrindinių priemonių siekiant apsisaugoti nuo COVID-19.

Labai dažnai šeimos gydytojai sulaukia iš savo pacientų klausimo – kaip stiprinti savo imunitetą, nes vakcinos bei vaistų nuo koronaviruso dar nėra ir, matyt, dar ilgai nebus. Su apgailestavimu tenka pripažinti, kad imuniteto šiam virusui mes neturime, o, net ir persirgus, galimi net nauji užsikrėtimo atvejai. Bet nuo mūsų imuninės sistemos būklės daug kas priklauso, ar sirgsime sunkiai su komplikacijomis, ar visiškai lengvai.

Daug kas priklauso nuo mūsų pačių. Stiprus imunitetas – tai visų pirma, tinkamas gyvenimo būdas. Mokslo seniai nustatyta, kad teigiamos emocijos skatina endorfinų (malonumo hormonų) išsiskyrimą, o tai teigiamai stimuliuoja imuninę sistemą. Ir priešingai, vyraujant neigiamoms emocijoms, antinksčiai padidintais kiekiais produkuoja kortikosteroidus (streso hormonus), dėl ko slopinamos imuninės reakcijos.

Saikingas fizinis aktyvumas, kasdieninė mankšta, saulės vonios, grūdinimasis turi neabejotinai teigiamą poveikį mūsų imuninei sistemai, o chroninis miego trūkumas (kai pastoviai miegama mažiau nei 6 valandos), rūkymas, kava (daugiau 4 puodelių), buvimas užterštoje aplinkoje, dažnas alkoholio vartojimas, nesubalansuota mityba, kada neklausoma dietologų patarimų maksimaliai mažinti cukraus kiekį dienos racione, slopina imunitetą.

Dirbant mokslinį darbą, asmeniškai teko tirti ir stebėti, kad po antibiotikų kurso visuomet krenta imuninių ląstelių funkcinis aktyvumas ir reikalinga ne viena savaitė, kad viskas pasitaisytų. Beje, chroninės ligos bei dažni uždegiminių procesų paūmėjimai neabejotinai rodo, kad jūsų imuninė sistema nusilpusi ir jai tikrai reikalinga pagalba. O tų pagalbos priemonių tikrai yra.

Vieni iš stipriausių ir lengvai prieinamų imuninės sistemos stimuliatorių yra ežiuolė, alijošius, ženšenis, česnakas, bičių produktai (žiedadulkės, propolis). Beje, jei perkate vitaminų kompleksus, būtinai žiūrėkite, kad be D3 ir B grupės vitaminų būtinai būtų cinkas bei selenas. Jau kalbėjome apie teigiamų emocijų svarbą normaliam imunitetui. Deja, tenka pripažinti, kad tiek mūsų Seimas, tiek Vyriausybė mūsų imuniteto tikrai nestiprina. Tikriausiai, daug kam nevisiškai suprantama ir mūsų sveikatos apsaugos ministerijos pozicija neprisijungti prie Europos Komisijos pasiūlymo vykdyti bendrus apsaugos priemonių nuo koronaviruso pirkimus. Perkant bendrai – kur kas pigiau. O mažoms šalims vykdyti pirkimus atskirai yra pakankamai sudėtinga procedūra. Bet, ką gi, mes, matyt, esame išskirtiniai. Bet tikrai dėl nieko nereikia nervintis, nes taip slopinsite savo imunitetą.

Tikriausiai mums nieko kito nelieka kaip vakare išsijungti televizorių, kad atsiribotumėme nuo visos neigiamos informacijos, atsisėsti prie stalo su puodeliu melisos arbatos ir suvalgyti duonos riekę su česnaku.

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas, prof. habil.dr. Julius Kalibatas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Julius Kalibatas
(35)
(8)
(27)

Komentarai (3)