Milžiniški kalnai Mėnulyje: paskelbtos dvi iliustracijos apie įspūdingą Mėnulio reljefą  ()

2024 metais NASA planuoja sugrąžinti žmones į Mėnulį – nuskraidinti astronautus į palydovo pietų ašigalį. Viena iš svarbių pasirengimo misijai dalių yra kuo tikslesnių duomenų apie misijos vietas surinkimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi JAV universitetų kosmoso tyrimų asociacijos padalinys, Mėnulio ir planetų mokslo institutas, sudarinėja Mėnulio pietų ašigalio atlasą.

Kalbėdami apie Mėnulio paviršiaus darinius, dažnai galvojame apie kraterius ir jūras, bet ten taip pat yra ir kalnų. Dažniausiai juos sukuria asteroidų smūgiai – daugelis didžiulių kalnų yra kraterių kraštuose.

Praeitą savaitę paskelbtos dvi iliustracijos, gerai parodančios, kokie milžiniški reljefo netolygumai egzistuoja mūsų palydove. Viena jų vaizduoja Malaperto masyvą ir šalia esantį Haworth kraterį – aukščių skirtumas tarp jų labai panašus į Everesto aukštį virš jūros lygio. Kitoje iliustracijos parodytas Leibniz Beta kalnas ir Shoemaker krateris – jų aukščių skirtumas dar didesnis ir siekia 10 kilometrų.

Silpnesnė Mėnulio gravitacija leidžia egzistuoti aukštesniems kalnams, nei Žemėje. Kiti Atlaso žemėlapiai nurodo šlaitų statumą, skirtingų vietovių apšviestumą Mėnulio paros metu ir kitas savybes, kurios gali būti reikšmingos tyrinėtojams ir kolonistams ateityje.

Atlasą sudarančius žemėlapius rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()