Skelbiama, kad dėl ibuprofeno vartojimo numiršta net jauni žmonės, kurie suserga koronavirusu: kaip yra iš tikrųjų ir ką sako PSO  ()

Šiomis viso pasaulio visuomenėms sudėtingomis dienomis kai informacija apie koronavirusą sklinda visais įmanomais kanalais, labai svarbu atskirti tikruosius faktus nuo interpretacijų ir klaidingų bei klaidinančių pranešimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi: ar ibuprofenas (vaistas nuo uždegimo ir karščiavimo) tikrai pavojingas sveikatai, jei jį vartoja koronavirusu užsikrėtęs asmuo? Ar tai yra viso labo tik internete pasklidusi niekuo nepagrįsta fantazija?

BBC naujienų kanalo kalbinti medicinos profesionalai sako, kad ibuprofenas nėra rekomenduojamas ir skiriamas koronaviruso simptomams gydyti. Tie, kas vartoja ibuprofeną dėl kitų priežasčių, neturėtų staigiai nutraukti vartojimą. Prieš tai būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Ir ibuprofenas, ir paracetamolis gali numušti temperatūrą, kai pacientui būdingi gripo požymiai. Tačiau šių vaistų vartojimas koronaviruso atvejais gali turėti nepageidaujamą ar net kenksmingą šalutinį poveikį.

Pacientams, sergantiems astma arba turintiems širdies bei kraujotakos problemų, griežtai patariama ibuprofeno nevartoti.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) dar prieš kurį laiką rekomendavo koronaviruso atveju vartoti ibuprofeną ar paracetamolį. Tačiau vėliau rekomendacijos pasikeitė.

Per spaudos konferenciją Ženevoje PSO atstovas Christianas Lindmeieris sakė, kad nors kol kas nėra atliktų naujų tyrimų, susiejančių priešuždegiminį vaistą su padidėjusiu mirtingumu, ekspertai šiuo metu nagrinėja šį klausimą ir galimą neigiamą vaisto poveikį.

PSO įspėjo žmones, sergančius koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta Covid-19 liga, nevartoti nesteroidinių priešuždegiminių vaistų (NSAIDS). Būtent šiai vaistų grupei ir priklauso ibuprofenas.

Yra duomenų, kad ibuprofeno vartojimas apsunkino ligos eigą, kai sunki kvėpavimo takų būklė dar labiau komplikavosi.

Kad ir kokie būtų ekspertų patarimai, viešojoje erdvėje sklando daugybė gandų, neteisingos ir klaidinančios informacijos. Pateikiame kelis melagingų naujienų pavyzdžius:

  • „Korko ligoninėje, intensyvios terapijos skyriuje, gydomi keturi jauni pacientai, neturintys jokių gretutinių ligų. Jų būklė yra kritiška, kadangi jie buvo gydomi priešuždegiminiais nesteroidiniais preparatais“.
  • „Vienos universitetas išplatino pranešimą, raginantį žmones, kuriems pasireiškė koronaviruso simptomai, nevartoti ibuprofeno: „Patvirtinta, kad ibuprofenas pagreitina viruso ląstelių dauginimąsi. Išskirtinai sudėtinga situacija Italijoje susidarė būtent dėl netinkamai parinktų priešuždegiminių vaistų“.
  • „Universitetinėje Tulūzos (Pranzūzija) ligoninėje gydomi keturi jauni žmonės. Jų sveikatos būklė yra kritinė. Bėda ta, kad, prieš kreipdamiesi pagalbos į medikus, jie visi vartojo prieuždegiminį nuskausminamąjį vaistą ibuprofeną.

Visos pateiktos žinutės, kaip jau paminėta, priklauso fake knews kategorijai. Jas siūloma ištrinti ir jokiu būdu jomis nesidalinti, taip užkertant kelią klaidingos informacijos plitimui.

Taigi: ką mes iš tikrųjų turime žinoti apie ibuprofeną koronaviruso pandemijos metu?

Nėra atlikta tyrimų, įrodančių tiesioginį ibuprofeno poveikį (teigiamą arba neigiamą) koronavirusu užsikrėtusiems asmenims. Kai kurie ekspertai tikina, kad priešuždegiminės ibuprofeno savybės slopina imuninės organizmo sistemos reakcijas.

PSO įspėja, kad klaidinančios ir neteisingos informacijos sklaida yra pavojinga: žmonės pasimeta ir nebežino, kaip elgtis. Sekdami informacinius srautus, jie dalijasi paniką keliančiomis žiniomis.

Kovo 19 d. PSO atšaukė savo perspėjimą dėl ibuprofeno naudojimo žmonėms, kurie įtaria, jog užsikrėtė naujuoju koronavirusu, rašoma agentūros ELTA pranešime.

PSO ekspertai po konsultacijų su medikais priėjo prie išvados, kad, išskyrus žinomą šalutinį poveikį tam tikroms gyventojų grupėms, nėra duomenų apie neigiamus ibuprofeno padarinius Covid-19 sergantiems pacientams.

„Remiantis šiandien turima informacija, PSO nerekomenduoja nenaudoti ibuprofeno“, – pranešė PSO. Dar antradienį ji tai darė ir patarė vietoj ibuprofeno vartoti paracetamolį.

Pavyzdžiui, tviteryje pasirodžiusi Prancūzijos sveikatos apsaugos ministro Olivierio Verano žinutė skelbia: „Priešuždegiminių vaistų vartojimas infekcijos atveju yra žalingas“.

Šia žinute buvo pasidalinta daugiau nei 43 tūkst. kartų: žmonės priėmė ją kaip tiesą, nors tam nėra jokio mokslinio pagrindo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()