Tai būtų tikras proveržis: mokslininkai sugalvojo, kaip galima panaikinti insulto žalą ir atstatyti pažeistas smegenis - pirmasis eksperimentas rodo fantastiškus rezultatus  ()

Apie 15 milijonų žmonių kasmet patiria insultą, beveik 6 milijonai nuo jo miršta. Išgyvenusieji patiria išaugusią antrojo insulto riziką ir dažnai visą likusį gyvenimą praleidžia su negalia. Tačiau mokslininkai mano, kad ateityje insulto smegenyse padarytą žalą bus galima ištaisyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Lundo Universiteto Švedijoje į pagalbą pasitelkė kamienines odos ląsteles. Kamieninės ląstelės yra ypatingos tuo, kad gali virsti praktiškai bet kokio tipo ląstelėmis. Šios buvo paverstos nervinėmis ląstelėmis, kurios tuomet buvo implantuotos į insultą patyrusių laboratorinių žiurkių smegenis.

Insultas sukelia stiprius pakitimus smegenyse. Priklausomai nuo smegenų regiono, kuriame išsilieja kraujas, žmogus gali netekti galimybės kalbėti, gali sutrikti juslės, motorinė funkcija. Dažna komplikacija - dalinis arba visiškas paralyžius vienoje kūno pusėje. Nemažai insultą patyrusių žmonių neišgyvena arba visą likusį gyvenimą praleidžia būdami visiškai priklausomi nuo kitų žmonių.

Įdomu tai, kad šioms žiurkėms persodintos ląstelės buvo išaugintos iš žmogaus kamieninių odos ląstelių. Ankstesni tyrimai patvirtino, kad tai yra įmanoma, todėl dabar mokslininkai nusprendė sužinoti, kaip tai paveiks pažeistas žiurkių smegenis.

Ir sužinojo - po šešių mėnesių po transplantacijos žiurkių būklė buvo pastebimai geresnė ir mokslininkai galėjo patvirtinti, kad persodintos ląstelės ištaisė insulto padarytą žalą. Pasitelkę elektronų mikroskopus bei kitas technologijas mokslininkai galėjo patvirtinti, kad persodintos ląstelės prigijo, atstatydamos sutraukytus ryšius tarp neuronų. Žiurkės (prieš tai, kai mokslininkai ėmė tyrinėti jų smegenis) demonstravo pagerėjusią motorinę funkciją bei sugrįžusias jusles.

Tai - puikios naujienos. Dabar mokslininkai žino, kad insulto smegenims padarytą žalą įmanoma ištaisyti. Tačiau prireiks dar ne vieno tyrimo, kol bus išvystyta žmonėms tinkama terapija. Mokslininkai dabar nori sužinoti, kaip ši procedūra paveikia žiurkių protą ir ar persodintos ląstelės daro ženklią įtaką kitam smegenų pusrutuliui.

(19)
(0)
(19)

Komentarai ()