Vokietijos mokslininkai išsiaiškino, kaip plinta COVID-19 - retas užsikrečia per paviršius  ()

Užsikrėsti koronavirusu per paviršius yra mažai tikėtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią prielaidą, remdamasis atliktais tyrimais, pareiškė virusologas, Bonos virusologijos ir žmogaus imonudeficito viruso (ŽIV) tyrimų universiteto direktorius Hendrikas Streeckas, skelbia RTL.

Per pastarąsias savaites profesoriaus komanda baigė tyrimus Heinsbergo regione, kur buvo užfiksuota apie 1500 užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

"Neįmanoma užsikrėsti šia liga, kai jūs einate apsipirkti. Rimti infekcijos protrūkiai kildavo tuomet, kai žmonės visada ilgesnį laiką būdavo šalia, pavyzdžiui per valarėlius Išgle, Austrijoje,“ - teigė profesorius.

Jis taip pat negalėjo rasti „gyvų“ viruso požymių paviršiuose.

„Kai paėmėme mėginius nuo durų rankenų, telefonų ar iš tualetų, laboratorijoje nebuvo įmanoma užauginti viruso remiantis šiais tepinėliais. Norint iš tikrųjų užsikrėsti virusu, būtina, kad kas nors kosėtų į delną, tuoj pat paliestų durų rankeną, o tada iškart kitas asmuo paimtų už rankenos ir ta pačia ranka liestų veidą “, - pabrėžė H. Streeckas.

Todėl jis mano, kad perdavimo tikimybė kontaktuojant su vadinamaisiais užterštais paviršiais yra nedidelė.

Tačiau yra įvairių prielaidų, kaip plinta koronavirusas. Amerikos užkrečiamų ligų kontrolės ir profilaktikos centro bei Nacionalinio sveikatos instituto ekspertai padarė išvadą, kad virusas ant popieriaus gali išgyventi 24 valandas ir iki trijų dienų - ant plastiko ir nerūdijančio plieno paviršiaus. Tačiau kaip savo puslapyje teigė Roberto Kocho institutas, panašūs moksliniai tyrimai atliekami eksperimentinėmis sąlygomis, todėl jie nėra būdingi infekcijos perdavimo rizikai kasdieniame gyvenime.

Kaip mokslininkai anksčiau skelbė, naujas koronavirusas, sukėlęs pandemiją 2020 m., galėjo ramiai plisti tarp žmonių daugelį metų ar net dešimtmečius iki staigaus ligos protrūkio, sukėlusio pasaulinę sveikatos krizę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(92)
(11)
(81)

Komentarai ()