Jeigu kaukės nuo infekcijos neapsaugos, kodėl dabar jos pasidarė tokios svarbios? Mokslininkas ragina ir toliau nešioti  ()

Kaukes Lietuvoje naudojame jau nuo kovo mėnesio, ne vienas dėl prievolės nesilaikymo jau gavo baudą, o to laikytis ypač pasidarė sunku atšilus orui bei švelnėjant karantino sąlygoms. Nuo ketvirtadienio kai kuriose viešose vietose kaukės nebeprivalomos, tačiau ir toliau rekomenduojamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Diskusijos ypač kaista prisiminus, kad dar pandemijos pradžioje sveikatos specialistai ragino nepirkti kaukių, nes, buvo tvirtinama, kad jos nuo infekcijos neapsaugos, o kodėl dabar jos pasidarė tokios svarbios?

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas primena visuomenei kaukių nešiojimo svarbą ir pataria jų nepamiršti net ir tada, kai jos taps nebeprivalomos.

„Pandemijos pradžioje (vasario-kovo mėn.) Pasaulio sveikatos organizacija, Ligų kontrolės centras (JAV) ir daugelis ekspertų vis pabrėždavo, kad medicininės kaukės nuo koronaviruso neapsaugo ir jų naudoti nerekomenduojama. <...> Tačiau dabar kaukių ar kitų veidą dengiančių priemonių naudojimas tapo privalomas ir net už šio reikalavimo nesilaikymą gresia baudos. Tai kas čia nutiko? – socialiniame tinkle rašo LSMU prof. M. Stankūnas.

– Reikėtų pasakyti, kad pačios kaukės nepasikeitė. Tačiau pasikeitė jų naudojimo paskirtis. Pandemijos pradžioje žmonės puolė pirkti kaukes, nes tikėjo, kad jos padės jiems apsisaugoti nuo užsikrėtimo. Tačiau čia jų efektyvumas yra nedidelis. Kai atvejų skaičius pradėjo augti ir visus žmones imta laikyti potencialiais užkrato nešiotojais, tai ir pasikeitė rekomendacijos dėl kaukių. Jų ar kitų veidą dengiančių priemonių pagrindinė paskirtis yra ne Jums apsisaugoti nuo viruso, bet apsaugoti nuo galimai Jūsų nešiojamo viruso perdavimo kitiems asmenims.

Kitais žodžiais sakant, jei Jūs sėdite su kauke ir šalia sėdintis infekuotas asmuo nusičiaudo „iš širdies", tai nuo tokio „virusų dušo" Jūsų kaukė neapsaugos. Tačiau, jei kaukę dėvite Jūs ir Jūsų pašnekovas, tai tikimybė užsikrėsti niekur nedingsta, bet labai ženkliai sumažėja.“

Kaip sako mokslininkas, jei kaukes tvarkingai nešiotume visi, tai bendras poveikis bus labai didelis.

„Tą puikiai iliustruoja grupės mokslininkų apibendrinantis straipsnis (tiesa, recenzuojamas), kuriame pateikia ryšį tarp kaukių naudojimo ir viruso reprodukcijos dydžio (R0). Jei mes laikome, kad SARS-CoV-2 R0=2,4, tai jei kaukes nešios bent 50 proc. populiacijos ir kaukių efektyvumas sieks 50 proc, tai šio dydžio reikšmė sumažės iki 1,35. (žr. pridedamą diagramą). O tai reiškia, kad pirmu atveju nuo 100 infekuotų mėnesio pradžioje šis skaičius per kitas 30 dienų padidės iki 31 280. Antru atveju – tik iki 584. Skirtumas didelis, ar ne?“ – rašo prof. M. Stankūnas.

Pasak LSMU mokslininko, jis teigiamai vertina karantino sušvelninimo sąlygas, tačiau jis rekomenduoja nosį ir burną dengiančių priemonių dėvėjimo neskubėt atsisakyti.

Trečiadienį ministras pirmininkas nors ir pritarė kaukių prievolės atšaukimui, visgi ir Saulius Skverneris rekomenduoja kaukes ir toliau nešioti.

„Vyriausybė priėmė tam tikras korekcijas, dėl apsaugos priemonė dėvėjimo, atvirose viešose vietose. Tai tampa rekomendacija, išskyrus dar rizikingas vietas – kas susiję su lauko prekyba, turgavietėmis, viešojo transporto sustojimais, visos viešosios uždaros erdvės, kaukes reikia naudoti“, – sakė premjeras.

Tačiau S. Skvernelis ragino kaukes dėvėti vis tiek. „Perėjus į dalinį rekomendacijos režimą noriu paraginti Lietuvos žmones, kurie vaikšto, ilsisi, darbiniais klausimais juda gatvėse – naudoti tas priemones. Ten, kur neturime kontakto su žmonėmis, jos nėra reikalingos. (...) Nors tai tampa rekomendacija kai kuriose vietose, yra siūlomas to laikytis. Taip sumažintume riziką“, – teigė S. Skvernelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()