Superugnikalnis bunda? Jeloustoną purto žemės drebėjimų virtinė (Video)  ()

Kaip praneša JAV Geologijos tarnyba, šį penktadienį šalia Jeloustouno nacionalinio parko buvo užfiksuota virtinė žemės drebėjimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų Jeloustone, Montanoje, iš viso buvo užfiksuota 11 žemės drebėjimų, kurių pats stipriausias siekė 3,1 balo pagal Richterio skalę.

Įdomu yra tai, kad visi šie žemės drebėjimai įvyko vos per 24 val., o per pastarąjį mėnesį Vakarų Jeloustoną iš viso supurtė 34 žemės drebėjimai.

Pastarųjų žemės drebėjimų serija buvo maždaug 4,8 km gylyje ir svyravo nuo 1,6 iki 3,1 stiprumo.

Kaip rašoma Jeloustouno nacionalinio parko svetainėje, šis regionas nėra pats ramiausias, tad ir žemės drebėjimai yra gana įprastas reiškinys.

Juk po Jeloustouno nacionaliniu parku yra didžiulis magmos rezervuaras, dėl kurio šiame parke tiek daug burbuliuojančių geizerių ir karšto vandens baseinų.

Dėl to Jeloustounas yra viena iš seismiškai aktyviausių JAV vietovių ir kasmet čia įvyksta apie 700-3000 žemės drebėjimų. Įprastai tie žemės drebėjimai ir vyksta tam tikromis serijomis.

Ar esate pasiruošę vulkaninei žiemai? NASA ieško būdų, kaip suvaldyti „superugnikalnius“ – pasiūlė Jeloustouno ugnikalnį paversti didžiausia geotermine jėgaine pasaulyje

Pati didžiausia tokia drebėjimų serija yra fiksuota 1985 metais, kai per 3 mėnesius šiaurės vakarinėje parko pusėje įvyko daugiau nei 3000 žemės drebėjimų.

Prisiminkime, kad JAV turi du superugnikalnius: vienas jų yra Kalifonijoje, „Ilgajame slėnyje“ (angl. Long Valley), o kitas Jeloustoune.

Nerimstantis Jeloustouno superugnikalnis išsiverš?

Yra žinoma, kad maždaug kas 100 000 metų Žemėje įvyksta superugnikalnio išsiveržimas, kurio pasekmės būna katastrofiškos.

Tad jei Jeloustouno ugnikalnis išsiveržtų, tai sukeltų pasaulinio masto badą ir vulkaninę žiemą (žymus oro temperatūros nukritimas, kylantis dėl ugnikalnio išsiveržimo metu išmestų vulkaninių pelenų ir sieros rūgšties aut. past.).

Nors nuo paskutinio išsiveržimo praėjo 170 000 metų, tačiau dabar mokslininkai ramina ir nemano, kad Jeloustouno superugnikalnis išsiverš – bent jau per artimiausius tūkstančius metų.

JAV Geologijos tarnybos duomenimis, tikimybė, kad tai įvyks per artimiausius metus, yra viena iš 730 000. Kol kas galime būti ramūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(58)
(7)
(51)

Komentarai ()