Ji sugrįžo namo: „SpaceX“ jau parsigabeno „Falcon 9“ raketą – štai kuo ji skiriasi nuo kitų ir kas jos dabar laukia (Video)  (2)

„SpaceX“ dalijasi nuotraukomis ir praneša, kad „Falcon 9“ raketa, padėjusi astronautams pakilti į kosmosą, pargabenta namo. Dabar lieka pagrindinis klausimas: ką „SpaceX“ nuspręs su ja daryti? Yra du labiausiai tikėtini variantai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dviejų pakopų, daugkartinio panaudojimo „Falcon 9“ raketa praėjusį šeštadienį į kosmosą pakėlė du Amerikos astronautus.

„Falcon 9“ atsiskyrė nuo „Crew Dragon“ kapsulės, kuri prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties ir dabar joje darbuojasi ja skridę astronautai, o „Falcon 9“ elegantiškai nusileido ant „Of Course I Still Love You“ laivo. Tai įvyko praėjus maždaug 9 minutėms po pakilimo.

Saugumo sumetimais „Of Course I Still Love You“ laivas buvo nuo Floridos pakrantės nutolęs apie keletą kilometrų ir dabar „SpaceX“ praneša, kad šį laivą-raketos nusileidimo aikštelę su „Falcon 9“ raketa parsigabeno namo, į Kanaveralo kyšulį.

Dabar visiems yra labai įdomu, ką gi „SpaceX“ darys su šia istorine „Falcon 9“ raketa?

Elonas Muskas mėgsta pabrėžti, kad šios raketos yra daugkartinio panaudojimo ir jas sutvarkius, vėl galima drąsiai naudoti. Tai ir ekologiška, ir, savaime suprantama, sutaupo dideles pinigų sumas.

Iš kitos pusės, ši „Falcon 9“ raketa yra neeilinė. Juk būtent ji į kosmosą iškėlė du JAV astronautus. Tą padarė iš JAV teritorijos ir praėjus beveik 10 metų po Šatlų programos uždarymo.

Negana to, tai yra pirmas kartas kosmoso istorijoje, kai tą padarė privati kompanija. Tai jau yra istorinė vertybė.

Plius, yra ir dar vienas įdomus momentas. Ant šios „Falcon 9“ raketos galite matyti senojo tipo NASA logotipą, vadinamąjį „kirmėliuką“.

Jis buvo ir vėl išgraviruotas specialiai šiai misijai. Tad čia visomis prasmėmis turime išskirtinę raketą.

„SpaceX“ kol kas nepasakė, ką ketina daryti su šia „Falcon 9“ raketa, bet niekas nenustebtų jei kompanija ją pastatytų šalia savo būstinės Havtorne, Kalifornijoje.

Galbūt Elonas Muskas nuspręs ją panaudoti ir tolesniems astronautų skrydžiams į kosmosą. „SpaceX“ su NASA jau yra sudariusi sutartį dėl 6 skrydžių į Tarptautinę kosminę stotį.

Tad praėjusį savaitgalį buvo pirmoji – dar vadinama „Demo-2“ – misija, kuri parodė, kad „SpaceX“ yra pajėgi įgyvendinti šį uždavinį. Galbūt istorinė „Falcon 9“ raketai tai ir nebuvo paskutinis skrydis. Kaip gi bus, sužinosime netolimoje ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(145)
(11)
(134)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: