Nauda sveikatai - neabejotina, o ir padeda numesti svorio: 5 maisto produktų grupės, kuriuose gausu skaidulų, ir kaip juos tinkamai vartoti  ()

Skaidulinės medžiagos (arba maistinės skaidulos) yra sudėtinių angliavandenių tipas. Šių angliavandenių žmogaus organizmo virškinimo fermentai neskaldo. Skaidulinės medžiagos pasižymi daugybe privalumų sveikatai. Paprastai maistinių skaidulų gaunama su maistu, tačiau taip pat galima vartoti papildus su jomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaidulinių medžiagų yra daugybėje maisto produktų, tačiau itin geri skaidulų šaltiniai yra šie:

  • pilno grūdo produktai,
  • ankštiniai,
  • vaisiai,
  • daržovės,
  • riešutai.

Maistinių skaidulų nauda sveikatai

Maistinės skaidulos būna dviejų tipų – tirpios ir netirpios. Abiejų tipų maistinės skaidulos gali būti naudingos žmogaus sveikatai, rašoma medicalnewstoday.com. Netirpios maistinės skaidulos netirpsta vandenyje – tai padeda maistui keliauti virškinimo sistema.

Netirpios maistinės skaidulos gali paskatinti reguliarų tuštinimąsi. Netirpių skaidulinių medžiagų yra tokiuose maisto produktuose kaip rudieji ryžiai, ankštiniai ar agurkai.

Tirpios maistinės skaidulos tirpsta vandenyje. Šio tipo skaidulinės medžiagos gali padėti sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Tirpių maistinių skaidulų yra tokiuose maisto produktuose kaip avižiniai dribsniai, ankštiniai, mėlynės ar obuoliai.

Abiejų tipų skaidulinės medžiagos gali padėti sureguliuoti tuštinimąsi. Jos taip pat gali būti naudingos žmonėms, kurie turi problemų dėl šių ligų ir sutrikimų (jomis serga arba yra iškilusi jų išsivystymo rizika):

  • širdies ligų;
  • metabolinio sindromo;
  • antro tipo diabeto;
  • divertikulito.

Skaidulinės medžiagos taip pat gali būti naudingos metant svorį. 2011 m. atliktas ir „British Journal of Nutrition“ paskelbtas tyrimas parodė, kad skaidulinių medžiagų turintis maistas ar papildai, ypač tais atvejais, kai yra derinami su sveika mityba, skatina svorio kritimą, mažina KMI ir kūno riebalų kiekį. Pokyčiai buvo įvertinti po 12 savaičių trukusio tyrimo.

Maistinės skaidulos taip pat aprūpina organizmą probiotikais – medžiagomis, maitinančiomis gerąsias žarnyno bakterijas.

Pasak Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos, rekomenduojama skaidulinių medžiagų paros norma yra 20–30 gramų. Visgi užfiksuota, kad, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose dauguma žmonių per dieną suvartoja tik apie 15 gramų skaidulinių medžiagų. Žmonėms, kuriems sudėtinga su maistu gauti daugiau maistinių skaidulų, gali pagelbėti papildai su jomis. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad papildai su skaidulinėmis medžiagomis nėra subalansuotos mitybos pakaitalas.

Pašalinis poveikis

Staigus suvartojamų maistinių skaidulų kiekio pokytis gali sukelti tokius nemalonius virškinamojo trakto simptomus kaip pilvo pūtimas ar žarnyno dujos. Norintiems išmėginti skaidulinių medžiagų papildus rekomenduojama iš pradžių pabandyti vartoti nedidelį kiekį, o paskui palaipsniui didinti dozę – tai padės išvengti pašalinio poveikio.

Skaidulinės medžiagos ne visiems padeda sureguliuoti tuštinimąsi ar išvengti nemalonių virškinamojo trakto simptomų. Tokių virškinamojo trakto problemų kaip dirgliosios žarnos sindromas turintiems žmonėms vartojant papildus su maistinėmis medžiagomis gali nutikti taip, kad jų patiriami simptomai sustiprės. Kai kurios skaidulinės medžiagos gali dirginti žarnų gleivinę.

Sveikatos problemų turintiems asmenims, norintiems pradėti vartoti naujus papildus, derėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Dėl papildų vartojimo su gydytoju pasikonsultuoti taip pat turėtų jaunesni nei šešerių metų vaikai ir besilaukiančios bei maitinančios moterys.

Apibendrinimas

Maistinės skaidulos vertingos tiek virškinamajam traktui, tiek bendrai organizmo sveikatai. Skaidulinių medžiagų įtraukimas į mitybą gali padėti maitinti gerąsias žarnyno bakterijas, sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Jeigu su maistu negaunama pakankamai maistinių skaidulų, padėti palengvinti virškinamojo trakto problemas ar numesti svorio galėtų papildų su skaidulinėmis medžiagomis vartojimas, derinamas su sveika mityba ir gyvenimo būdu.

Vidurių užkietėjimą sumažinti taip pat gali padėti su maistinėmis skaidulomis suvartojamas didesnis vandens kiekis. Reikėtų orientuotis į maždaug aštuonias ar devynias vandens stiklines per dieną.

Jeigu vartojant skaidulinių medžiagų papildus virškinamojo trakto problemos paaštrėja, derėtų liautis juos vartojus ir kreiptis į gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()