Ar pirktumėte iš kaktusų odos pasiūtus batus? Šis produktas aplinkai yra žymiai draugiškesnis už natūralią odą  ()

Dirbtinė oda kadaise buvo sukurta kaip pigesnė alternatyva natūraliai odai. Dirbtinės odos baldai buvo laikomi ekonomiška alternatyva - jei nori prabangos, turi rinktis natūralią tikrą odą. Neigiama nuomonė apie netikrą odą ėmė keistis 21 amžiuje, kai pigi ir nemaloni dirbtinė oda buvo praminta „veganiška“. Dabar Meksikoje įsikūrusi kompanija „Desserto“ siūlo įdomią odos alternatyvą - iš kaktusų gaminamą medžiagą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis automobilių gamintojų dabar siūlo dirbtine oda ar kitomis medžiagomis apsiūtus salonus. Gamintojams tai tinka dėl to, kad sintetinės medžiagos yra pigesnės ir lengviau apdirbamos, pirkėjams - nes gali pasižymėti, jog rūpinasi gyvūnais ir gamta. Ir tai nėra tik narcizų fantazija - sintetinės odos alternatyvos iš tikrųjų yra ekologiškesnės. Bet odos imitacija retai kada suteikia tą malonų prabangos pojūtį, kurį siūlo natūrali oda.

„Desserto“ - tai iš kaktusų gaminama dirbtinė oda. Kaktusai surenkami ir džiovinami saulėje bent 3 dienas, kol pasiekiamas idealus drėgmės lygis. Šiam procesui nereikia energijos, tačiau jis priklauso nuo oro sąlygų. Tuomet kaktusai yra smulkinami, maišomi su kitomis medžiagomis ir štampuojami į odą šiek tiek primenantį audinį. Kaip matote, pats procesas ir tikslus „Desserto“ receptas yra laikomas paslaptyje, nes kompanija ketina komercializuoti šį produktą - juo jau domisi mados pasaulis.

Kuo kaktusai tokie jau geri? Na, visų pirma, jie auga ten, kur daugelis augalų žūtų. Taigi, naudojami nederlingos žemės plotai, kurie žemdirbystei vis tiek nebūtų tinkami. Be to, kaktusų plantacija reikalauja labai mažai darbo. Kartą pasodinta plantacija derlių neš net 8 metus. Galiausiai, kaktusams reikia labai mažai vandens - 1 išdžiovintos medžiagos kilogramui reikia 200 litrų vandens. Palyginimui, kai kurie kiti kultūriniai augalai kilogramą masės užaugina tik su 1000 litrų vandens. Be to, kaktusai savo vandenį puikiai išgauna ir iš sauso dirvožemio.

Skaičiuojama, kad vienai porai odinių batų reikia apie 8000 litrų vandens. Kaktusų oda šiuo atžvilgiu yra stipriai pranašesnė. Tiesa, gamintojas negali pasakyti, ar kaktusų oda būtų tokia pat tvirta ir ilgaamžė kaip ir natūrali oda. Tikriausiai galime spėti, kad natūrali oda pagal šį rodiklį lengvai laimėtų.

„Desserto“ pernai buvo pristatyta Italijoje, kur šiuo produktu susidomėjo nemažai aprangos mados meistrų. Taigi, tik laikas parodys, ar kaktusų oda bus sėkmingas produktas. Kadangi prie jos galima klijuoti žodžius „natūrali“ ir „veganiška“, „Desserto“ turi didelį potencialą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()