Kas taip augintų pomidorus? Suomijos mokslininkai pastebėjo, kad geriausias pomidorų trąšas gaminame kiekvienas  (2)

Kuo tręšti daržoves? Kad jos būtų ekologiškesnės, norisi, jog ir trąšos būtų natūralios. O kas gali būti natūraliau už žmogaus šlapimą? Suomijos mokslininkai teigia, kad šlapimas yra itin veiksminga pomidorų trąša.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu paaiškėjo, kad augalai, patręšti žmogaus šlapimo ir medžio pelenų mišiniu, davė 4,2 karto daugiau vaisių nei augalai, kurie nebuvo taip tręšiami. Šlapimu ir pelenais tręšti pomidorai turėjo daugiau beta karotino, taip pat žymiai daugiau baltymų nei tradiciniu būdu tręšti pomidorai.

Nepaisant to, šlapimu tręštų pomidorų skonis buvo lygiai toks pat geras, kaip ir tradiciškai tręštų. Tai patvirtino iš 20 drąsių ragautojų sudaryta komisija.

Sveiko žmogaus šlapime yra daug maistingų medžiagų – tokių kaip azotas, kalis ir fosfatas – ir visos jos yra augalams reikalingos medžiagos. Jeigu šlapime nėra išmatų ar jų pėdsakų, jame nėra jokių mikroorganizmų.

Surendra K. Pradhan, K. Holopainen and Helvi Heinonen-Tanski iš Kuopio universiteto (Suomija) 2007-2008 metų žiemą rinko žmogaus šlapimą iš ekologiškų tualetų privačiuose namuose. Šis šlapimas buvo laikomas 6 mėnesius, 7 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje – ir ištirtas ar neturi nei mikrobų, nei bakterijų. Mokslininkų komanda jį sumaišė su medžio pelenais iš paprastų naminių krosnių – ir išsiaiškino, kad šis mišinys yra toks pat geras ar net geresnis nei įprastos trąšos.

Ragavimo bandymų metu vien šlapimu tręšti pomidorai turėjo kitokį skonį nei šlapimo ir medžio pelenais tręšti pomidorai, tačiau ragautojai negalėjo išskirti, kurie yra skanesni – tyrimo autoriai rašo, kad ragautojai visus pomidorus nurodė kaip vienodai skanius. Šio tyrimo rezultatai vėliau buvo publikuojami leidinyje „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Ta pati mokslininkų komanda jau buvo išmėginusi šlapimą kaip agurkų ir kopūstų trąšą, o Pietų Afrikos mokslininkai šlapimu sėkmingai tręšė kukurūzus. Suomių mokslininkai aiškina, kad jie išmėgino pomidorus, kadangi jie yra auginami visame pasaulyje ir yra naudojami daugumoje receptų.

Pasėliai tręšiami šlapimu dar nuo senovinių laikų, tačiau šiandien toks tręšimo būdas yra labai retas dėl bjaurėjimosi šlapimu – ir cheminių bei mineralinių trąšų paplitimo. Tačiau ūkininkams ir sodininkams ieškant organiškų būdų maistui auginti, šlapimas gali pasirodyti kaip puikus šios problemos sprendimo būdas.

Tyrimo autoriai rašo, kad šis tyrimas gali būti puikus postūmis gerinant požiūrį į šlapimo ir medžio pelenų mišinio kaip trąšos naudojimą siekiant padidinti derlių ir sumažinti vandens taršą.

Parengta pagal „Popular Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai (2)